Constanţa: Şi-a visat ursitul în noaptea de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Răduţ, alături de soţul ei, Ioan şi de nepoţelul Raul
Elena Răduţ, alături de soţul ei, Ioan şi de nepoţelul Raul

Când avea 17 ani, Elena Răduţ a încercat superstiţia: şi-a pus busuioc sub pernă, iar în vis i-a apărut viitorul soţ. De Bobotează, fetele visează ursitul, apele se sfinţesc, se botează caii şi se fac predicţii pentru anul următor.

Mai citiţi:

Peste 1.600 de litri de apă sfinţită îi aşteaptă pe credincioşi la Catedrala Mitrolopitană din Timişoara

Poveştile de Bobotează par desprinse din timpuri străvechi, dar ele sunt cât se poate de reale. Elena Răduţ, din Medgidia, are 62 de ani şi respectă în fiecare an cu sfinţenie tradiţiile de Sărbători.

„Ţi-e sete? Te ajut eu  să scoţi apă din fântână!“

Îşi aminteşte şi acum cu mult drag cum într-o noapte de Bobotează geroasă, pe când avea doar 17 ani, l-a visat pe cel ce avea să-i devină soţ. „Am ţinut post negru toată ziua, că aşa spuneau bătrânele. Seara am pus busuioc sub pernă, luat de la preot. Apoi m-am visat lângă fântâna de la casa părintească. Lângă mine a apărut un tânăr. Faţa nu i-am zărit-o prea bine, dar ţin minte şi acum că mi-a spus «Ţi-e sete? Te ajut eu să scoţi apă din fântână!»“, povesteşte Elena Răduţ.

Mai apoi, bătrânele satului au dezlegat taina visului. I-au spus că dacă nu i-a văzut chipul e semn că nu-l cunoaşte, dar asta se va întâmpla în curând. În plus, era o certitudine că flăcăul din vis e dintr-o altă localitate. Peste cinci luni, avea să-l cunoască la balul organizat chiar la ea în sat, în  Tortomanu.

Tânărul din vis venise cu bomboane la mama ei, pentru a-i cere fata la dans. „Aşa se obişnuia atunci, mamele îşi însoţeau fetele la bal, stăteau pe margine, iar băieţii cereau permisiune pentru a ne invita la dans“, povesteşte Elena Răduţ.

Pe viitorul soţ, Ioan, l-a recunoscut după voce. Era chiar tânărul din vis, care locuia în satul vecin, Faclia. Peste un an, în luna octombrie, înainte ca el să plece în armată, s-au căsătorit. Au trecut decenii de atunci, iar ei sunt tot împreună. Au împreună o fiică de 25 de ani, Alina, şi un nepoţel de doar opt luni, Raul.

Predicţii

Foarte multe tradiţii sunt legate de Bobotează. În această zi se fac predicţii pentru întreg anul. „Gromovnicul din bătrâni, o carte populară cu caracter astrologic, spune că dacă în ziua de Bobotează va străluci soarele, vom avea parte de un an bun, dacă va ninge sau va ploua e semn de nerodire sau scumpete“, explică profesorul Gabriela Barbu, cea care a coordonat timp de 25 de ani Cercul de Cultură şi Civilizaţie de la Palatul Copiilor. 

Miracolul apei sfinţite

Astăzi creştinii ortodocşi sărbătoresc Botezul Domnului. „Primind botezul lui Ioan, Iisus ia asupra Sa păcatele tutu-ror oamenilor, de oriunde şi din toate timpurile şi le curăţă în acea apă, răscumpărându-le apoi prin jertfa Sa“, explică profesorul Gabriela Barbu. Apa sfinţită are putere vindecătoare foarte mare. Chiar şi neacoperită, apa nu se strică, deşi este ţinută ani la rând.

Tradiţii: Curse de cai pe uliţa din sat

În această perioadă se fac vrăji de dragoste. Bătrânii de la ţară spun că dacă în ziua de Bobotează o fată nemăritată vede un cal alb se va căsători cu siguranţă în acest an.

În comuna constănţeană Gârliciu, fetele de 10 - 14 ani merg la colindat cu caiere de lână împodobită cu busuioc. Colindul se numeşte Ciurlăiasa. Fetele fac urări de sănătate, noroc şi belşug gazdelor. În alte sate din Dobrogea, se practică botezul cailor. După slujba de la biserică, flăcăii se adună în centrul satului, iar preotul botează animalele, după care dă startul la cursa de cai organizată pe uliţa principală din sat. Tânărul care câştigă cursa este răsplătit cu un premiu.

Creştinii stropesc în această zi gospodăriile cu apă sfinţită pentru ca toată familia să aibă noroc şi sănătate tot anul. Ortodocşii îşi botează câmpurile cu aghiazmă pentru a avea rod bogat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite