Constanţa: Şase copii au fost salvaţi din „Secta foamei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moise, Iosif, Paulina, Emanuela, Lidia, Gabriela şi Samuela au fost aduşi de bunicul lor la casa de copii în 2006, însă după doi ani, cea mai mare a ales să se întoarcă la Techirghiol.

Copiii Lucei Mandache (43 de ai), femeia din Techirghiol ucisă prin înfometare şi înmormântată în secret, se află în Centrul de Plasament Micul Rotterdam din Constanţa.

Când au ajuns la centru, minorii erau speriaţi, înfometaţi, slabi, fetele purtau fustă până în pământ pentru că aşa le cerea religia Adventistă de Ziua a Şaptea, iar băieţii arătau ca scoşi din junglă. Acum, însă, ei se poartă normal, ca orice copii de vârsta lor, spune Maria Kober, şeful centrului.

Salvaţi de bunic

Moise (9 ani), Iosif (11 ani), Paulina (13 ani), Emanuela (15 ani), Lidia (17 ani) şi Gabriela (19 ani) au fost aduşi la centru după ce bunicul lor, Teofil Mandache, s-a plâns la Protecţia Copilului de felul în care erau neglijaţi.

„Iniţial au fost aduşi şapte, inclusiv Samuela (20 de ani), fata cea mare. Din păcate însă, după doi ani, când a împlinit 18 ani, s-a întors în casa groazei, din Techirghiol. Influenţele din partea lor au fost mai mari decât sfaturile noastre. Poate că fiind cea mai mare, a fost mai greu să o facem să înţeleagă că acolo nu este tratată corespunzător, uman“, explică psihologul Mirena Nanu.

Refuzau mâncarea

Deşi erau îngrijiţi din punct de vedere vestimentar, copiii nu au mers la şcoală până să ajungă la centru şi refuzau mâncarea. „Spuneau că mănâncă doar rodul pământului, iar băieţii aveau întârzieri în dezvoltarea ponderală“, susţine psihologul.

Minorii refuzau mâncarea, carnea, până şi ciupercile. Aveau ritualuri ciudate. „Prin hotărâre judecătorească minorii au putut fi vizitaţi doar de mamă, acum decedată, şi de Teofil Mandache, bunicul lor. Imediat cum au fost aduşi la noi, mama îi vizita şi cântau împreună. Ei spuneau că aşa se rugau. Acum toţi şase şi-au schimbat obiceiurile“, mai spune şeful centrului.

Vinovatul moral


După ce au aflat că mama lor a decedat, copiii sunt hotărâţi să schimbe situaţia.  „Au aflat toată povestea şi spun că au tăria să o înfrunte pe Liga, pe care o consideră vinovatul moral al tuturor nenorocirilor din familie“, spune Maria Kober. Visul copiiilor este de a o vedea pe Sami, cum îi spun ei surorii care locuieşte la Techirghiol, de a o scoate din casa groazei.

„Noi i-am mai dus pe acasă, şi-au vizitat bunicii, dar pe soră tot nu au reuşit să o vadă, pentru că nu li s-a permis să intre în casa unde locuieşte Gabriela Liga“, spune psihologul. Toţi cei şase mănâncă alimente diversificate, fetele poartă pantaloni, cu toţii merg la biserică, au participat la nuntă, la un botez, iar de Ziua Copiilor micuţii vor face parte dintr-un spectacol care va avea loc la Palatul Copiilor.

Scrisori din închisoare

Bunicul copiilor din centrul de plasament, Teofil Mandache, are doi copii în închi-soare, acuzaţi că ar fi ucis-o prin înfometare pe sora lor mai mică, Cornelia. Daniela şi Mihai Mandache au primit în 2005 câte 16 ani de închisoare şi, deşi se află izolaţi de restul grupării „Sectei foamei“, ei trimit scrisori familiei.

Moise, Iosif, Paulina, Emanuela, Lidia şi Gabriela au primit la Centrul de Plasament Micul Rotterdam sute de scrisori. „La început le-am deschis, să vedem dacă nu sunt periculoase. Le trimit imagini decupate şi poezii sau texte din biblie. Copiii nici nu mai sunt interesaţi de scrisori“, a explicat Maria Kober.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite