Săptămâna Mare: În a patra zi de Denii ne amintim prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slujba de Denii care va fi oficiată diseară, de la ora 17.00, pentru ziua de joi le amineşte credincioşilor de momentul spălării picioarelor ucenicilor de către Hristos, precum şi prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.

În Joia Mare, slujba oficiată de preoţi cuprinde patru momente importante. Primul este spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor la Cina cea de taină. „Acesta este momentul suprem de smerenie al fiului lui Dumnezeu. Dumnezeu însuşi spală picioarele creaţiei sale, omul. Asta ne îndeamnă şi pe noi ca unii faţă de alţii să avem smerenie, pentru că toţi suntem fraţi. Zice şi în Scriptură: «Dacă eu v-am făcut vouă aşa fiind învăţătorul vostru, şi voi sunteţi datori să vă iubiţi unii pe alţii»“, explică preotul Eugen Tănăsescu.
Momentul de smerenie al lui Hristos este şi un gest profetic: spălându-le picioarele, le arată că Dumnezeu poate spăla păcatele. „În acele timpuri, oamenii mergeau cu sandale, punându-se praful pe picioare lor. Şi în viaţa noastră, zi de zi păcatul se aşterne ca praful pe sufletul nostru şi trebuie să-l spălăm sistematic“, dă lămurir preotul.

Momentul Cinei cea de taină

Al doilea moment al Deniilor de miercuri seara este Cina cea de taină: aici Hristos instituie sfânta împărtăşanie. „Hristos ia pâinea, o binecuvântează şi zice: «Luaţi, mâncaţi. Acesta este trupul meu care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor!». Apoi a luat paharul şi a zis: «Beţi dintru acesta toţi. Acesta este sângele meu, cel al legii noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor». Noi, participând la Cina cea de taină la fiecare liturghie, ne unim tainic cu Hristos“, spune Tănăsescu.
  
Rugăciunea lui Hristos către Dumnezeu

Al treilea moment este rugăciunea cea mai presus de fire. După ce a avut loc Cina cea de taină, Hristos merge cu ucenicii săi în grădina Ghetsimani. „Pomenim rugăciunea lui Hristos către Tatăl în care îşi demonstrează calitatea sa de fiu al lui Dumnezeu, îşi arată firea sa divină. Este o rugăciune în care mijloceşte la Tatăl pentru întreaga umanitate care-l va urma în credinţă“, arată părintele.

Ducerea la judecată

Ultimul moment al slujbei este prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată. „Practic, se împlineşte trădarea lui Iuda, care fusese hotărâtă anterior. Iuda îşi duce la împlinire planul. Aici este o discuţie foarte interesantă despre Iuda: unii încearcă astăzi să-l reabiliteze. Iuda este un necredincios, un trădător, pentru că el a pus mai presus de realitatea spirituală a credinţei folosul material. De aceea ia banii. El nu a înţeles că Hristos vine să pătimească de bunăvoie, că acest război spiritual este pe viaţă şi pe moarte. Nu a priceput că nu poţi să faci compromisuri cu valorile spirituale. Scriptura mai zice că Iuda a furat din punga pe care tot el o ţinea“, spune părintele Eugen Tănăsescu. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite