Constanţa: Clinica de Cardiologie, în stop cardio-respirator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinica de Cardiologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa îşi va reduce numărul de paturi de la 1 octombrie. Astfel, în condiţiile în care cele 125 de paturi sunt insuficiente, iar de la 1 octombrie vor rămâne doar 70: 60 pentru internările normale şi 10 pentru terapia intensivă coronariană.

„De la începutul anului şi până astăzi, în Clinica de Cardiologie au fost internaţi 2.829 de pacienţi pentru lungă durată, existând în acelaşi timp şi 2.202 foi de internare de zi. Tot de la începutul anului, din serviciul de urgenţă au fost trimişi pe secţie 10.933 de bolnavi. Pe lângă ecografiile realizate pacienţilor internaţi pe lunga durată sau cu foi de zi au mai fost făcute 650 de ecografii de cord pentru pacienţii internaţi în alte secţii ale spitalului. Au fost efectuate 317 holtere (aparat care măsoară fie tensiunea arterială pe 24 de ore, fie monitorizează anumite tulburări de ritm şi de conducere ale cordului)“, a declarat Florin Stoian, purtătorul de cuvânt al SCJU.

Totul trece prin mâna cardiologilor

Şefa Clinicii de Cardiologi, dr. Elvira Craiu, spune că volumul de muncă al cardiologilor care au mai rămas este foarte mare. „Medicii cardiologi consultă într-un spital judeţean tot ce se naşte, tot ce se operează şi majoritatea bolnavilor care se internează prin urgenţa medicală şi urgenţa chirurgicală. Activitatea cardiologilor este extrem de complexă“, a declarat dr. Craiu.

Ea a precizat că nu se pune problema lipsei medicamentelor din clinică. „Există medicamentele de maximă urgenţă, dar nu şi cele simpl, antihipertensivele, care ar trebui să existe în spital“, a mai spus Craiu.

Lipseşte un angiograf

Dr. Elvira Craiu a declarat astăzi că, în ultimii ani, în judeţul Constanţa se observă o creştere a cazurilor de îmbolnăviri cardiovasculare la persoane din ce în ce mai tinere.„Toate acestea în condiţiile în care Constanţa nu are un angiograf de calitate, care poate să facă explorări care să asigure un diagnostic corect“. Bolnavii sunt trimişi în celelalte spitale universitare din ţară şi chiar la Braşov, unde există o clinică privată de cardiologie.

Apel la pacienţi

În condiţiile date, dr. Craiu a făcut un apel la toţi pacienţii să aibă grijă de propria sănătate, să îşi urmeze tratamentul şi să respecte regimul de viaţă pentru a nu se vedea în situaţia de a ajunge la Clinica de Cardiologie. „Rog pacienţii să se îngrijească! Sănătatea este bun propriu. O parte dintre bolnavii amintiţi sunt internaţi de 5, 6 sau 10 ori internaţi într-un an pentru că pleacă de la noi pe o linie de plutire şi apoi se întorc într-o situaţie mult mai gravă pentru că nu respectă regimul, tratamentul şi invocă lipsa banilor. Este, într-adevăr un argument, dar nu unul decisiv. În loc să îşi cumpere băutură, ar putea să îşi cumpere cartofi“, a mai spus şeful secţiei de Cardiologie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite