Constanţa: SERALIST DE LA 11 ANI / Reacţii la campania lansată de „Adevărul de Seară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Mihail Koiciu s-a autosesizat cu privire la problemele semnalate de cotidianul nostru. Conducerea unităţii a anunţat că va programa întâlniri de lucru cu părinţii, în care vor fi discutate problemele cu privire la siguranţa elevilor care termină orele după lăsarea întunericului.

Directorul şcolii, Carmen Luminiţa Radu, a anunţat că a luat legătura cu poliţiştii de la Secţia 4, pentru a le prezenta  problemele semnalate de cotidianul nostru.

„Instituţia noastră asigură paza numai pe timpul nopţii, între orele 22.00 - 5.00, neavând fondurile necesare pentru angajarea unui portar. În şedinţele cu părinţii, desfăşurate la nivelul fiecărei clase şi în şedinţele Consiliului Reprezentantiv al Părinţilor am solicitat sprijinul acestora pentru angajarea unei firme specializate în asigurarea securităţii elevilor, însă părinţii au motivat că nu au posibilităţi financiare pentru sponsorizarea unei asemenea activităţi“, a mai transmis conducerea unităţii de învăţământ.

Există fapte,  dar nu şi sesizări

La Şcoala Mihail Koiciu învaţă 477 de elevi, repartizaţi în 22 de clase: 12 la ciclul primar şi 10 la ciclul gimnazial.
Cursurile se termină la ora 18.30. Şcoala s-a autosesizat după ce în ziarul nostru au apărut declaraţii aparţinând elevilor şi părinţilor cu privire la taxa de protecţie ce le este cerută elevilor de cei care fac legea în preajma şcolii.

„Vin băieţi mai mari în curtea şcolilor şi cer diverse sume de bani ca să nu îţi facă probleme. Dacă primesc sumele pe care le cer, te lasă în pace. Sau pur şi simplu se iau de tine, să te necăjească. Şi verişoara mea a păţit-o şi ea este mai mare, la liceu“, a declarat Georgiana Lică, una dintre eleve. Directorul unităţii spune că nu a primit nicio sesizare verbală sau scrisă din partea elevilor sau a părinţilor cu privire la taxa de protecţie.

Şcolile fac solicitări pentru pază

Securitatea elevilor şi a perimetrelor unităţilor de învăţământ intră în atribuţiile Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi a Jandarmeriei. Relaţia dintre unităţile de învăţământ şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie este menţinută prin intermediul poliţiştilor de proximitate.„Agenţii de proximitate au în atribuţie menţinerea legăturilor dintre unităţile de învăţământ şi Poliţie, precum şi prezentarea diverselor materiale cu caracter preventiv“, a declarat ofiţerul-instructor Iulian Mândruţă de la Poliţia de Proximitate.

Reprezentanţii autorităţilor spun că răspund prompt sesizărilor făcute de elevi, părinţi sau cadre didactice, dacă reclamaţiile sunt făcute prin intermediul serviciului de urgenţă 112. Paza exclusivă a unităţilor de învăţământ nu intră în atribuţiile poliţiştilor. „Există foarte multe solicitări de a păzi şcolile. Cu toate acestea, cadrul legal nu prevede acest lucru“, a precizat responsabilul pentru relaţii publice a Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, Livius Iordănescu.

Protecţie în funcţie de zonă

Echipele mixte care patrulează nu au acţiuni care să vizeze unităţile de învăţământ. „În funcţie de infracţiunile care se comit în zona în care se află unitatea de învăţământ, putem lua măsuri.

Astfel, dacă în zona în care se comit mai multe infracţiuni există şi şcoli, se insistă asupra unităţilor de învăţământ“, a afirmat Nicoleta Bădin, reprezentanta departamentului de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Constanţa.

Pază privată

O parte dintre unităţile de învăţământ din judeţ au semnat contracte cu firmele de pază şi protecţie private, asigurându-se astfel că, pe toată perioada programului şcolar, există angajaţi care veghează la siguranţa elevilor în şcoli.

„Trebuie ca Poliţia să ia atitudine!“

În consiliul profesoral de ieri, cadrele didactice de la Şcoala nr. 40 Aurel Vlaicu au discutat problemele legate de siguranţa elevilor. „Trebuie ca Poliţia să ia atitudine. Noi am mai avut întâlniri cu părinţii, care au fost foarte revoltaţi cu privire la atitudinea poliţiştilor. Avem probleme destul de des. Am pus lacăt la poarta şcolii, pentru a rezolva problema, dar cei care vor să intre, sar gardul. Dacă în curtea şcolii reuşim să ţinem lucrurile sub control, pe stradă e treaba autorităţilor să facă asta“, spune Anca Dragomir, director adjunct.

Tot părinţii sunt cei care îşi păzesc copiii

„Părinţii fac eforturi pentru a asigura minimum necesar de siguranţă pentru copii. Maşinile cu patrule mixte despre care vorbesc directorii unităţilor de învăţământ nu-şi fac apariţia mereu în preajma şcolilor la terminarea programului. Când mergem după copiii noştri, ne mai uităm în zonă, să ne asigurăm că nu sunt incidente“, spune vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Adrian Topor, liderul Clubului Părinţilor Plus D Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite