Constanţa: S-au terminat banii pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că toate fondurile alocate în acest an pentru medicamente au fost epuizate, bolnavii sunt acum nevoiți să își plătească tratamentele din propriile buzunare.

Elisabeta Ghinea (57 de ani) este doar una dintre miile de pacienţii a cărei stare de sănătate se va agrava dacă nu-şi va mai putea lua tratamentul de care are nevoie.  Femeia suferă de cancer mamar şi a suportat până acum două operaţii.

Pentru ca starea sa de sănătate să nu se agraveze, ea are nevoie în fiecare zi de Aromasin, nişte tablete fără de care nu poate trăi. „Dacă aş fi nevoită să plătesc tratamentul, ar trebui să scot lunar din buzunar aproape 400 de lei, bani pe care nu-i am“, a declarat ea.

„Voi întrerupe tratamentul“

Şi Maria Florescu se află în aceeaşi situaţie. „Medicamentele sunt foarte scumpe. Voi întrerupe tratamentul pentru că nu am bani să-l cumpăr. Nu vreau să mă gândesc ce urmează“, a declarat ea. Femeia a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în urmă cu câţiva ani, iar tratamentul pe care-l ia este foarte costisitor.

Titlul de gratuit ori compensat înscris pe reţete nu mai are nicio valoare pentru că nici măcar cele mai ieftine pastile nu mai pot fi eliberate decât contra-cost. Motivul: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a epuizat suma de 69 de milioane de lei alocată pentru medicamentele compensate şi gratuite.

CJAS speră să facă rost de bani

Preşedintele CJAS Constanţa, Daniel Learciu confirmă faptul că nu mai au bani pentru eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite şi nici nu ştie dacă vor primi suplimentări din partea Casei Naţionale.

„Fără o suplimentare a bugetului nu putem acoperi facturile către farmacii. Sper ca până la urmă să putem rezolva această problemă“, a declarat el. Learciu a mai spus că anul acesta CJAS a avut la dispoziţie suma de 69 milioane lei şi că au rămas fără bani în urmă cu două zile, după ce au fost plătite facturile către farmacii.

Citiţi mai multe în !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite