Constanța: S-a strigat catalogul după jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima promoţie mixtă a Colegiului Mircea cel Bătrân Constanţa a depănat amintiri după 50 de ani de la absolvire. Au trăit vremuri tulburi, când societatea era afectat de urmările celui de-al Doilea Război Mondial, iar învăţământul se făcea încă sub asediul ruşilor.

În ultima zi de şcoală, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân s-au întâlnit mai multe generaţii de absolvenţi.

În curtea liceului, multe flori, un program artistic, momente de decernare a diplomelor; domnişoare elegante, elevi nerăbdători şi emoţionaţi să îşi cunoască mediile. În sala „Coriolan“, la răcoare, însă cu aceleaşi emoţii, o altă promoţie se întâlnea şi împărţea flori, dar şi multe lacrimi. Este vorba despre prima promoţie mixtă a liceului, care s-a întrunit ieri pentru reuniunea de 50 de ani de la absolvire. Unii dintre ei nu au mai păşit în liceu cu ani de de zile astfel încât se pierduseră prin mulţime de cabinete, laboratore. „Ce schimbat e totul!“, se aude pe holuri.

Mihaela Ungureanu este cea care a pus la cale agapa promoţiei 1960. A vrut să îşi uimească foştii colegi şi a pregătit tricouri imprimate cu pozele lor luate din tabloul de absolvire. „Ca să ne recunoaştem“, spune ea. Doamne şi domni elegaţi, unii dintre ei netrădându-şi vârsta sunt primiţi cu entuziasm.

Farmacişti, ingineri, profesori, medici, din Constanţa dar şi din alte colţuri ale ţării şi chiar ale lumii s-au reîntâlnit la fostul liceu.

„Ne-am mai reunit la aniversarea de 45 de ani şi de atunci ne-am dat seama că ne este dor unii de alţii, iar cei din Constanţa ne întâlnim lunar la un restaurant pe malul mării“, spune Mihaela Ungureanu.

Familia etniilor

Armeni, evrei, greci, ruşi au fost ca o familie. „Eram uniţi, ordonaţi, dar şi foarte modeşti. A fost o promoţie în care toţi am urmat facultatea“, a declarat şefa promoţiei, Elena Nistor, care a venit de la Deva pentru a se întâlni cu foştii colegi. „Este o diferenţă mare între generaţii“, spune fosta absolventă de la Mircea, de profesie profesoară de limba română.

Scriitorul Ion Coja a spus că reuşita promoţiei se datorează profesorilor. „Foarte exigenţi, dar de la care am avut ce învăţa“, spune cunoscutul scriitor.

Octavia Clenciu a emigrat în anul 1983 la Los Angeles şi spune că uniforma şi matricola de la liceul constănţean sunt cele mai dragi lucruri pe care le ţine în suflet, alături de colegi.

Ionel Rusu este astăzi de profesie navigator. „Am cărat în spate de la un liceu la altul aparatura şi mobila, pentru ca să avem clase cu tot ce ne trebuie. Erau vremuri tulburi, însă profesorii ne-au îndrumat şi ne-au inspirat“, spune acesta.

În cadrul reuniunii, catalogul a fost strigat de profesorii Traian Lazarovici, de limba latină, Elena Jitea, de limba rusă, Maria Leahu, de istorie şi Mircea Doicescu, de chimie.

image

„Am dat 10 foarte rar“

„La început, în anul 1954, în clase erau chiar şi 50 de elevi. Pe vremea aceea, liceul Mircea era ocupat de comandamentul sovietic. Am văzut sediul liceului abia la data de 7 noiembrie 1957, când sovieticii au dat o petrecere. Apoi, la scurt timp, ruşii au plecat din şcoală şi ne-am început cum trebuie activitatea“, spune Traian Lazarovici. „Eu am dat note de 10 foarte rar“, adaugă el. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite