Constanţa: Un muncitor s-a sinucis din cauză că a fost concediat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ghelban (55 ani) s-a spânzurat cu un cablu de un piron, într-o locuinţă de serviciu, pe care o ocupa ilegal. Sinucigaşul fusese dat afară în luna aprilie 2009 din cauză că, deşi atribuţia sa era aceea de a păzi incinta SNIF, pe tura sa se comiseseră mai multe furturi.

Ion Ghelban a fost găsit mort miercuri, în jurul orei 11.00 de un coleg de muncă. Deşi nu mai avea dreptul să ocupe o locuinţă de serviciu, el stătea totuşi într-o cameră mizerabilă de la etajul societăţii, iar colegii săi nu îl dădeau afară de milă. Muncitorii spun că a fost împins la acest gen de disperare: avea sechestru pe casă, un împrumut la bancă pe care nu-l achitase şi fusese păcălit de un prieten.

În greva foamei

Bărbatul fusese angajat ca paznic şi şofer. Chiar dacă ar fi rămas în serviciu, situaţia sa nu ar fi fost roz. Cei şapte angajaţi rămaşi la SNIF nu au fost plătiţi luni în şir, ceea ce i-a determinat să intre în greva foamei, în luna noiembrie anul trecut. Atunci a participat şi Ghelban, abia dat afară, însă rămas în societate pentru că nu i se achitase salariul şi pentru că intentase proces contra deciziei de concediere. „Am 505 de lei pe lună şi n-am mai plătit de 6 luni. Vineri trebuia să mă duc la bancă, să prelungesc cu încă un an şi să le plătesc în jur de 320 de lei pe lună de acum înainte, dar n-am de unde. Ce să fac?“, declara la acea dată Ghelban. Urmare a protestului, salariaţii au fost plătiţi. Lui Ghelban i s-a făcut însă lichidarea. Iar de atunci lucrurile au mers din ce în ce mai rău pentru el.

„Or să mă aibă pe conştiinţă“

Casa sa din Fântenele pe care intenţiona să o renoveze cu banii împrumutaţi din bancă a fost pusă sub sechestru. Ghelban obişnuia să se plângă colegilor că cei trei copii ai săi îl dispreţuiesc. A fost văzut ultima dată în viaţă marţi seara de Emil Măciucă, un coleg de-al său. „Mi-a zis că se duce să se întâlnească cu cineva ca să îi dea nişte bani să se întoarcă la Fântânele“.

Miercuri, la ora 11.00 un muncitor, Tudor Sancu, a urcat la el în cameră să verifice instalaţia electrică. L-a găsit spânzurat cu un cablu. „Era atârnat acolo. Nu am ştiut cum să ies mai repede“, a declarat Tudor.

Sinucigaşul a lăsat în cameră un bilet în care explică că a pierdut procesul cu SNIF din cauza unor erori de procedură. „Prima dată mi-au greşit numele la Tribunal. Mi-au dat decizia cu desfacerea contractului de muncă târziu, ca să nu mă pot încadra în 30 de zile pentru a putea depune contestaţie. Aceşti cretini or să mă aibă pe conştiinţă“, scrie sinucigaşul.

Ultima dorinţă

Ultima sa dorinţă, scrisă aproape ilizibil, este să nu fie înhumat în comună, ci incinerat. „Dacă se poate duceţi-mă la crematoriu. Ars. Copiii nu au bani. Adio viaţă! Cu regret“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite