Constanţa: Rezerviştii vor să iasă la lupta sindicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii îşi cer drepturile
Sindicaliştii îşi cer drepturile

Peste 200 de foşti şi actuali angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii au pus ieri bazele filialei constănţene a sindicatului.

S-a dat „alarma“ în tot oraşul sâmbătă dimineaţa: foşti, dar şi actuali angajaţi din MAI, MapN şi SRI şi-au dat întâlnire la „Casa Brâncovenească“ ca să pună bazele filialei constănţene ale unui nou sindicat. Mişcarea vine în contextul în care militarii, în mod special, au fost catalogaţi drept
beneficiarii unor „pensii nesimţite“. „Niciodată oştirea română nu a fost umilită într-un asemenea hal. Procentual, 72 la sută dintre noi au pensii sub 2.000 de lei.

Există două pensii de peste 6.000 de lei, ale unor foşti şefi de stat major general şi alte 199 care revin unor foşti magistraţi militari“, a precizat secretarul general al noului sindicat, Constantin Monah. Sindicaliştii vor să îi atragă în mişcarea lor şi pe colegii care sunt încă „activi“ în sistem. „Colegii noştri au pumnul în gură şi nu pot vorbi. Există însă o recomandare a Comisiei Europene care chiar ne îndeamnă să ne constituim în sindicate. Am fost privaţi o viaţă de drepturi cetăţeneşti. Chiar dacă suntem în rezervă, în caz de război, putem fi chemaţi oricând la arme. Nu cerem privilegii, cerem să se respecte legea“, a spus Monah.

Cu pumnul în gură

Participanţii au fost de acord să intre în sindicat, însă au cerut măsuri ofensive împotriva guvernanţilor care îi umilesc. „Cu procese intentate ministerului şi hârtii nu o să rezolvăm nimic. Să mergem în Parlament săptămâna viitoare peste ei“, au scandat militarii.
„Vor să ne calculeze pensia în funcţie de ultima soldă. De unde pot scoate ei acte care să arate cât aveau solda pe front la Drebeţin?“, a arătat secretarul general.

Unul dintre actele normative incriminate de militari este Legea 329/2009, care interzice cumularea pensiei de stat cu salariul, dacă pensionarul este angajat la stat, obligându-l pe acesta să opteze fie pentru pensie fie salariu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite