Constanţa: Rezervaţia Fântâniţa - refugiul din citadin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia naturală Fântâniţa Murfatlar este locul perfect unde constănţenii pot evada din cotidian, iar turişii pot merge pentru o pauză între două băi de soare.

Fântâniţa, situată la un kilometru sud de podgoria Murfatlar, pe partea stângă a şoselei Constanţa - Ostrov, a devenit arie protejată din anul 1962, întinzându-se pe o suprafaţă de 66.4 hectare. De asemenea, la ieşirea din oraşul Murfatlar se află rezervaţia naturală „Fântâniţa“ Murfatlar.

Rezervaţia este de fapt o pantă relativ abruptă, calcaroasă, brăzdată de văiugi şi reprezintă partea cea mai interesantă a rezervaţiei, sub aspect ştiinţific prin flora şi fauna pe care le adăposteşte: specii rare cum ar fi usturoiul, inul dobrogean, colilia, spinul de Murfatlar, zambila, precum şi specii cu areal exclusiv dobrogean: cimbrul, pesma, migdalul pitic, bujorul de stepă, ricinul.

Peisaj de stepă

În această zonă trăieşte broasca ţestoasă dobrogeană a cărei arie de răspândire în ţara noastră se limitează la câteva puncte din stepa Dobrogei. Numeroasele specii floristice şi valoarea peisagistică a zonei fac din această rezervaţie un important punct de atracţie pentru turişti.

Loc de grătare

Din loc în loc, grupuri - grupuri de oameni îşi pregătesc carnea, încing focul şi pregătesc grătarul. Evident, muzica şi-o aduce fiecare. Dintr-un loc se aud manele, din altul muzică house, sau o populară săltăreaţă.

În Rezervaţia Naturală Fântâniţa de la Murfatlar, zeci de specii de plante, insecte animale protejate de lege şi-au făcut un habitat. Distracţia oamenilor nu le afectează, dacă în urmă rămâne curat.

Este singura condiţie ca rezervaţia să se menţină. Resturile de mâncare, PET-urile, cutiile de bere, pungile din plastic pot fi aruncate la pubelele instalate de reprezentanţii Ocolului Silvic Constanţa.

Îndemn la conservare

Pentru ca rezervaţia să fie un loc de evadare cât mai mult timp de acum înainte, voluntarii de la asociaţia MaiMultVerde se vor afla sâmbătă printre cei care îşi petrec timpul liber la Fântâniţa. Acţiunea lor se înscrie în „Grătar curat 2010“, un proiect de conştientizare şi responsabilizare a celor care merg la picnic şi vor ajuta la adunarea gunoaielor din rezervaţie.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite