Constanţa: Reţete orientale pentru Crăciun românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele ajung pe masele pregătite de sărbătoare din întreaga ţară
Produsele ajung pe masele pregătite de sărbătoare din întreaga ţară

În inima Dobrogei se prepară de zor delicatese musulmane ce ajung pe mesele de Crăciun ale românilor. Începând de la Prefectură și consulatul turc din Constanța până la simpli cumpărători, amatorii de dulciuri cumpără bunătăți orientale de la fabrica Sultan din Medgidia, singurul producător de halviță din țară.

Delicatesele se prepară după rețete vechi de 200 de ani. Cei 70 de angajaţi ai Sultanului din Medgidia măresc de Sărbători ritmul de lucru, încercând să facă faţă cererii de rahat turcesc, nuga, halviţă, cozonaci preparaţi cu ou de casă şi nucă pisată, sărăţele cu susan şi cornuleţe cu rahat.

Produsele ajung pe masele pregătite de sărbătoare din întreaga ţară, dar şi în Italia, Spania, Olanda, Germania şi Statele Unite. „Am prieteni care pleacă din România cu geamantanele pline de cutii cu bunătăţi de la noi şi le duc în Anglia, la prieteni şi rude“, mărturiseşte Feuzi Ismail, directorul general al fabricii.

Reţeta rahatului de succes

Rahatul turcesc se numără printre dulciurile cele mai apreciate de români, pentru că este ieftin și bun: 5 lei kilogramul. Reţeta este păstrată sub cheie de cei care o deţin. „Se face un sirop de zahăr de o anumită concentraţie, amidon hidratat, acid citric, colorant şi arome, în funcţie de sortimentul creat. Proporţiile rămân secrete, dar vă pot spune că procesul de fierbere a ingredientelor durează opt ore“, spune „din casă“ Dorina Ionaşcu, inginerul de producţie al fabricii.

„Rahat“ provine dintr-o urare de bine

Produsul numit de români „rahat“ este tradiţional turcesc, dar numele său real este „locum“. „De fapt, când turcii primeau pe cineva în vizită îl serveau cu locum şi un pahar de apă şi îi uram «Ra’at ol», ceea ce înseamnă «Simte-te bine». De aici a rămas această denumire, de rahat“, povesteşte directorul Ismail.

Pe vremuri, sultanii desemnau anual, în urma unui concurs, câte un bucătar-şef. Într-unul dintre ani, testul dat concurenţilor a constat în prepararea locum-ului fără a se folosi de foc. „Soluţia a fost găsită de un singur bucătar, care a adăugat toate ingredientele necesare într-un recipient şi apoi l-a aşezat într-o groapă plină cu piatră de var, peste care a turnat apă, într-o anumită doză. Căldura degajată prin reacţia chimică a făcut posibilă fierberea fără foc a locum-ului, astfel că ingeniosul bucătar a primit şefia pentru cinci ani“, explică legenda Ismail.

Preţuri

Un cozonac de 800 de grame poate fi cumpărat cu 10 lei, iar un kilogram de nugatine sau fursecuri costă 12 lei, în timp ce o halviţă cu o greutate netă de 80 de grame are un preţ de 1,2 lei. Amatorii de dulciuri pot comanda inimioare de ciocolată personalizate, fiecare cu un alt mesaj.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite