Constanţa: Restaurantele cu specific din oraş vă invită la masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sac Kavurma, una dintre delicatesele turceşti
Sac Kavurma, una dintre delicatesele turceşti

Aveţi de ales între bucătăria chinezească, turcească, libaneză, sârbească sau cea mediteraneană, cu fructe de mare şi peşte.Restaurantele îi îmbie pe constănţeni cu delicatese din diferite zone ale lumii.

Menta, piperul roşu sau negru şi boiaua sunt condimentele care dau gust mâncărurilor tradiţionale turceşti. La loc de cinste este trecută o mâncare spectaculoasă flambată: Sac Kavurma (20 de lei). E un preparat tradiţional cu carne de vită, oaie şi pui, cu legume şi orez aşezate în tigăi speciale, aduse din Turcia.
 
Adana este tot un fel de mâncare tradiţională: chifteluţe cu carne de vită şi de oaie, pregătite cu condimente aduse direct din Turcia. O porţie costă 18 lei.

Tot tradiţionale sunt şi salatele turceşti. Cele mai populare sunt cele cu iaurt şi mentă sau pătrunjel, pe bază de vinete, dar şi „ezme“, o salată cu ardei iute şi roşii. O porţie costă 7 lei. În Constanţa puteţi savura delicatese turceşti la Nur Kaptan Baba, vizavi de Prefectură, şi la Bucătăria Sultanului, lângă Autogara Sud.

Carne în bucătăria sârbească

Plieşkaviţa, adică un fel de hamburger sârbesc, aivar (zacuscă) sau cevapi (mici sârbeşti) sunt doar câteva dintre preparatele din bucătăria sărbească. Carnea ocupă un loc de cinste în meniu, iar preparatele sunt mai puţin condimentate decât cele româneşti.

Preparatele pot fi încercate la restaurantul Arena, din Mamaia, în incinta clubului Idu. Bucătăria libaneză include legume din abundenţă.

Bucătarii gătesc doar cu ulei de măsline. Libanezii folosesc legume, mentă, pătrunjel, năut, fasole, vinete şi castraveţi. Tradiţională este salata taboule (10 lei). În Constanţa, preparate libaneze găsiţi la restaurantul Beirut, de pe Bulevardul Tomis.

Pui şi legume chinezeşti

Arome şi esenţe puternice, multe legume, orez, carne de toate tipurile şi sosuri. În meniu - vită cu ţelină verde (12,5 lei), pui în cinci culori (18 lei) sau porc Beijing (17 lei) sunt doar câteva dintre felurile de mâncare specific chinezeşti.
 
În bucătăria Chinei, legumele sunt neapărat călite şi nu fierte vreme îndelungată, aşa cum se întâmplă în bucătăria de la noi, pentru a nu se pierde vitaminele. Se foloseşte ceapă, usturoi şi piper.

Mai este utilizat un condiment adus din China, care cumulează cinci arome, dar şi piperul chinezesc, care „îţi amorţeşte limba“. La loc de cinste stă ghimbirul, dar şi sosul de soia, oţetul negru şi piperul chinezesc.

La Constanţa găsiţi preparate chinezeşti la Chinese Garden, lângă Casa de Cultură, şi la restaurantul din incinta City Park Mall.

Specialităţi din peşte şi fructe de mare găsiţi la New Safari (strada Karatzali nr. 1) şi On Plonge (Portul Tomis). 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite