Constanța: Reacții în urma articolului publicat de Daily Mail despre copiii din Țăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ediția online de vineri, cotidianul britanic Daily Mail citează ziarul Adevărul în cazul copiilor de romi schilodiți şi trimiși la cerşit în Marea Britanie.

Ziariştii britanici relatează despre micuţii care sunt luați din familii şi puşi să cerşească, să fure sau chiar să se prostitueze pe străzile din Marea Britanie. Cu banii obţinuţi, romii care-i trimit la cerşit şi-au ridicat palate în comunitatea în care trăiesc.

„Cerşesc şi în Grecia“

Articolul a stârnit reacţii ale cititorilor din Marea Britanie, dar şi din Australia, Franţa, Italia. Zeci de persoane au postat opinii pe site-ul publicaţiei. Cei mai mulţi dintre ei spun că nu încurajează cerşetoria, alţii sunt indignaţi de cruzimea celor ce-şi trimit copiii la cerşit.

„Sunt cunoscuţi că fac asta în Grecia de mulţi, mulţi ani – de ce suntem atât de surprinşi că o fac aici. A crezut cineva că vreodată în comportamentul lor se va schimba brusc. Britania, trezeşte-te, te rog!“ – scrie Dizzy, din oraşul britanic Brighton. Gillian, din Londra, spune că fenomenul se petrece şi în China, de ani la rând.

Ann Monica, din comitatul Wilts, notează: „ Mutilarea copiilor pentru cerşetorie se practica în Evul Mediu, nu într-o ţară civilizată. E josnic şi mă face să-mi fie ruşine că sunt om“.

„Îţi sfâşie inima când vezi ce pot face oamenii răi acestor copii. Sper că restul copiilor au fost găsiţi teferi“, notează Janette, din Newcastle.
Jean, din Queensland – Australia scrie: „Credeam că e ilegal să cerşeşti pe străzi. Cum li s-a dat voie să facă asta?!“. „Nu vă faceţi griji, se vor întoarce...“, e de părere Mark, din oraşul britanic Chorley.

Revoltător!

Un alt cititor spune că a lucrat în România cinci ani şi a intrat în contact cu cerşetorii romi din Bucureşti. „Îşi încurajează copiii să fure din buzunare şi să se prostitueze (...) mutilarea pentru a cerşi e mai mult decât revoltătoare“, notează John Stewart din Edinburgh.

O altă cititoare, Ian Bourne, din comitatul englez Hampshire, e supărată pe autorităţi. „Observ că poliţia lor a făcut arestările în timp ce poliţia noastră nu a făcut nimic... ca de obicei“, scrie ea. Un cititor care locuieşte în Roma a postat un mesaj cu subînţeles: „Marea Britanie, încă n-ai văzut nimic... “, făcând probabil referire la romii care trăiesc în Italia.

17 suspecţi arestaţi

Joi dimineaţă, poliţiştii români şi britanici au decins în oraşul ialomiţean Ţăndărei unde au efectuat percheziţii în casele suspecţilor care au fost escortaţi la sediul Direcţiei de Investigaţii a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Vineri, 17 suspecţi au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. Ei sunt acuzaţi că racolau copii şi-i trimiteau la cerşit în Marea Britanie. Reţeaua era monitorizată de anchetatori încă din anul 2004.

Citiți mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite