Constanţa: Răzbunarea „căpşunarului“ vine pe blog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întors din Italia, Dragoş Cocoloş şi-a făcut un jurnal online în care vorbeşte despre dubla discriminare a românilor. După opt ani petrecuţi în Peninsulă, Dragoş şi soţia sa Laura au revenit în ţară dezamăgiţi de mirajul Occidentului.

Nu numai străinii îi discriminează pe românii veniţi să le ia locurile de muncă, dar şi românii rămaşi în ţară. „Concetăţenii noştri ne numesc «căpşunari» şi cred că le ştiu pe toate. Vă spun eu adevărul despre munca în afară“, spune Dragoş Cocoloş cu experienţa păţitului.

Patru luni pe bară

Dragoş a plecat din Constanţa, împreună cu soţia sa Laura, în anul 2002. Era 12 ianuarie 2002 când tinerii s-au îmbarcat în avion cu destinaţia Torino, Italia. „Am plecat fără viză. Aveam la noi cec-uri de călătorie şi aparate foto, ca nişte veritabili turişti, deşi ştiam că nu vom reveni prea curând. Aveam 2.500 de dolari“, povesteşte Dragoş. Banii strânşi din economii i-au ajutat să supravieţuiască. Tinerii au stat la rudele din Torino pentru un timp.  „Patru luni nu am găsit nimic de muncă. Aveau cerinţe: să ştii limba, să locuieşti acolo, să ai experienţă şi când întruneai criteriile, te luau de probă“, povesteşte el.

Trimis acasă din prima zi

Primul său loc de muncă a fost de ajutor de muncitor. „M-au trimis acasă din prima zi“, râde Dragoş. Apoi şi-a găsit un post de magazioner.  „Am muncit primele trei luni ca să ne facem acte în limba italiană. Dacă te prindeau fără, amenda era de 2.000 de euro“, zice românul.

Dorindu-şi să aibă un loc al lor, Dragoş şi Laura au vrut o casă. „Ne-am cumpărat casă. Rata a ajuns în timp relativ scurt de la 400 de euro la 900“, spune Dragoş. La locurile de muncă, situaţia se înrăutăţea. Patronii se vedeau nevoiţi să-şi restrângă afacerea. Din gestionar cu responsabilitate şi subordonaţi, Dragoş a ajuns de unde a plecat - să fie om bun la toate.

La un moment dat, patronul i-a zis că nu mai poate să-l plătească. Atunci s-a hotărât să îşi facă propria firmă. „Am înfiinţat prima spălătorie pe abur din Italia. Dar nu venea nimeni pentru că suntem străini“, spune Dragoş.

Căpşunarul se răzbună


După 8 ani de Italia, românii iau decizia cea grea: se întorc în ţară. Era noiembrie 2010 când au părăsit Italia. Cum a ajuns acasă, Dragoş şi-a creat un blog pe care l-a intitulat „Răzbunarea Căpşunarului“.

„Nu am nici un motiv să mă răzbun pe italieni, sunt la fel ca noi, ci pe românii care ne tratează cu dispreţ şi ne numesc căpşunari, crezând că ştiu ei mai bine adevărul despre noi“, explică Dragoş. Prima postare a fost făcută la 12 noiembrie 2010.

„Căpşunarul s-a întors“

Articolul se numeşte: „Căpşunarul s-a întors“ şi este primul dintr-o serie în care Dragoş povesteşte de ce „afară“ nu e mai bine ca în România şi analizează problemele oraşului în care a revenit după atâţia ani de „pribegie“.

„Pe blog povestesc nu doar experienţa din Italia, ci şi comentez în manieră proprie evenimentele zilei. Dacă fac o comparaţie, reiese că, în ciuda haosului din România, aici este cu certitudine mai bine decât în Italia. Dacă ai nevoie de ajutor sau de bani sau nu ai unde să stai, găseşti rude, prieteni la care să apelezi. Între timp s-au mai schimbat şi la italieni lucrurile. Acum angajează pe oricine, indiferent dacă ştii limba sau meseria. Trebuie să fii de acord să munceşti pe bani puţini. Te învaţă ei meserie dacă nu ai habar“, spune Dragoş.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite