Constanţa: Radu Pricop, dascălul care dezvăluie tainele viorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Pricop are o afinitate pentru  Beethoven
Radu Pricop are o afinitate pentru Beethoven

Flerul nu l-a înşelat niciodată atunci când a venit vorba despre descoperirea unui talent înnăscut în mânuirea arcuşului. Radu Pricop este profesor de vioară şi îi învaţă pe cei mici tainele arcuşului.

Profesorul de vioară Radu Pricop a crescut în Sibiu, într-o atmosferă şi cultură filogermană. La vârsta de cinci ani a pus mâna pe prima vioară şi a fost „instruit“ în tainele arcuşului de un vecin. Nu se închipuia un violonist. A avut parte de sprijinul părinţilor, încurajaţi de atenţia pe care micuţul Radu o acorda muzicii simfonice difuzate la radio.

Imediat după terminarea studiilor a fost repartizat la Constanţa. „Oricum îmi plăcea marea. La Sibiu nu poţi vedea soarele decât 40 de zile pe an“, povesteşte profesorul. A preferat să predea altora ce a învăţat el şi să se autoperfecţioneze în acelaşi timp.

Spune că la malul mării muzica şi vioara nu erau la fel de îndrăgite ca în Ardeal, găsind aici zeci de copii înzestraţi, aşteptând să fie cizelaţi. Generaţii de violonişti au trecut prin mâinile sale în 30 de ani de activitate, mulţi dintre ei remarcându-se la nenumărate concursuri.

A format mulţi artişti

Pricop şi-a lăsat o amprentă vizibilă asupra multor talente, care au confirmat, printre care şi Aurora Zodieru, care cântă acum la Lausanne. Un alt talent care a confirmat este şi Emilia Botezatu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria Constanţa, pregătită de profesorul Radu Pricop, care a atras atenţia cunoscătorilor.

Astfel, a primit o vioară din partea clubului Rotary pe care să poată învăţa. Până atunci se folosea de instrumentul dascălului, care nu a ezitat niciodată să îl pună la dispoziţia elevilor săi.

Deşi are în spate ani buni de predare a acestui instrument, Radu Pricop spune că vioara este un subiect de studiu permanent, iar un dascăl trebuie să fie în contact permanent cu evoluţiile stilului. Numai aşa îşi poate aduce elevii la performanţă.

Dascăl peste hotare

Profesorul Radu Pricop îşi împărtăşeşte cunoştinţele în mânuirea arcuşului şi peste hotare, nu numai la Constanţa. În vacanţa de vară ţine cursuri în America, Franţa şi chiar în Spania, la invitaţia unor şcoli de profil din ţările respective.

„În America există o şcoală privată la care sunt afiliat şi unde ţin cursuri de vară pentru măiestrie, în Greenwich, Conneticut“, spune profesorul de vioară. Recunoaşte sincer un lucru: „Copiii de aici sunt mult mai dotaţi, dar, din păcate, sunt mai multe lipsuri la noi“. Profesorul a predat şi în Germania, la Bonn, ore de iniţiere în muzica instrumentală de coarde.

O umbră de întristare

Singura problemă cu care se confruntă în activitatea sa este aceea a lipsei resurselor materiale, a intrumentelor, pentru a pune la dispoziţia învăţăceilor baza necesară învăţării.

Din păcate, cu aceeaşi lipsă se confruntă mai toţi părinţii de copii talentaţi, cu atât mai mult cu cât nu este suficientă o vioară şi gata.

În funcţie de vârsta copilului şi de dezvoltarea acestuia este nevoie de mai multe instrumente, de dimensiuni diferite, iar cea mai banală vioară poate costa şi 600 de lei.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite