Un psiholog a interpretat scrierile „teroristului“ Anghelescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teroristul a ajuns la DIICOT Bucureşti în trening
Teroristul a ajuns la DIICOT Bucureşti în trening

După ce a citit eseul constănțeanului care a creat haos pe aeroportul de la Timișoara, psihologul Florin Miu a detaliat câteva trăsături ale celui care urma să fie diagnosticat cu schizofrenie paranoidă şi care, se pare, anticipează cumplita boală.

Viorel Anghelescu a fost profesor de limba română și scria proză și poezii

Articolul este publicat înainte ca bărbatul să fie diagnosticat. „A folosit multe date istorice în articolul în care vorbeşte despre mare şi marii poeţi Eminescu şi Ovidiu. Ţinând cont de structură, putem spune că autorul nu are continuitate în idei şi că face o comparaţie exagerată, între Eminescu şi Ovidiu, pe care o duce la extremă, ceea ce înseamnă că el însuşi se compară în viaţa reală cu cineva“, explică specialistul.

Eseurile anticipau boala

O altă trăsătură care i-a atras atenţia lui Florin Miu la textul teroristului a fost frustrarea autorului atunci când aminteşte că Eminescu nu a reuşit să vadă marea. „Frustrarea că nu a putut vedea marea nu este a lui Eminescu, ci a autorului. Asta înseamnă frustrarea propriei persoane, de nerealizare a dorinţelor“, adaugă psihologul.

Fragment din ziar

„Eminescu şi-a dorit să moară la marginea mării şi totuşi, vreme de optzeci de ani de la trecerea-i în nefiinţă nici măcar întâlnirea cu elementul marin în timpul vieţii sale creatoare nu a fost atestată de vreun indiciu“ - Viorel Anghelescu - citat din eseul publicat în ziarul „Liberalul Constănţean“ în 1990.

Săltat în trening

Anghelescu a fost descoperit imediat ca fiind autorul alarmei cu bombă pentru că făcuse greşeala să sune de pe un telefon fix. Anghelescu a fost lăsat să îmbrace un trening şi a fost ridicat fără prea multe explicaţii de mascaţi şi dus la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

El a fost audiat timp de două ore înainte de a fi trimis sub escorta Jandarmeriei la DIICOT Bucureşti. „Vrea să îl împiedice pe colonelul Gheorghe Truţulescu să se mai ocupe cu contrabanda de ţigări şi să fugă din ţară“ a explicat procurorul şef al DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite