Constanţa: Protest împotriva comasării şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii au stat în faţa sediului Inspectoratului Şcolar până când au fost primiţi în audienţă
Părinţii au stat în faţa sediului Inspectoratului Şcolar până când au fost primiţi în audienţă

Mai mulţi părinţi au contestat decizia Inspectoratului Şcolar de a desfiinţa mai multe unităţi de învăţământ din judeţ. Profesori de la şcolile nr. 21, nr. 6 şi nr. 8 au protestat alături de părinţi în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) împotriva deciziei de comasare a unităţilor de învăţământ.

Motivul pentru care părinţii şi cadrele didactice au pierdut câteva ore pe holurile ISJ îl constituie decizia privind desfiinţarea anumitor unităţi şcolare sau integrarea lor ca structuri ale altor şcoli. 

Membrii Consiliului Profesoral şi ai Asociaţiei de Părinţi de la Şcoala nr. 8 au solicitat ISJ neincluderea unităţii şcolare în vreun plan de comasare, având în vedere că în prezent şcoala numără 680 de elevi, efectivele încadrându-se în limitele minime şi maxime.

Preşedintele Asociaţiei Părinţilor, Tiberiu Topor, a declarat că ei au înaintat inspectoratului un memoriu  prin care înştiinţează ISJ-ul că nu au locuri disponibile pentru a găzdui şi alti elevi. „În prezent, avem 16 clase I-IV şi 13 clase V-VIII, iar din lipsa spaţiului, o clasă funcţionează într-un laborator“, a precizat el.

La capacitate maximă

„Tot spaţiul este folosit la capacitate maximă. Nu mai avem nicio sală în plus“, a adăugat Topor. În condiţiile în care Şcoala nr. 21 I.L. Caragiale s-ar uni cu Şcoala nr. 8, atunci s-ar depăşi cu mult efectivele claselor, iar elevii nu vor avea unde să înveţe.

Şi părinţii şi cadrele didactice de la Şcoala nr. 6 sunt nemulţumiţi de schimbările care se vor face din toamna acestui an. Şeful ISJ, Elena Buhaev, susţine că unitatea de învăţământ va deveni structură a Şcolii nr. 12 Bogdan Petriceicu Haşdeu, cu toate că instituţia a mai fuzionat o dată în toamna anului trecut cu Şcoala nr. 27.

Fără compromisuri

Buhaev a declarat de curând că la Şcoala nr. 6 învaţă sub 200 de elevi, în timp ce directorul susţine cu totul altceva. „Noi avem 440 de elevi. În plus, când Şcoala nr. 27 a fost comasată cu Şcoala nr. 6, n-am zis nimic, dar ne-am săturat de compromisuri“, a spus managerul şcolii, Constantin Boroianu.

Atât directorul, cât şi cadrele didactice şi părinţii sunt de părere că Inspectoratul Şcolar nu urmăreşte altceva decât să intre-n posesia banilor proveniţi din chirie. „În fosta Şcoală 27 funcţionează acum Şcoala particulară Spectrum, care plăteşte chirie. Deci este vorba numai de bani! Pe cei de la inspectorat îi interesează să încaseze chiriile, iar noi, copiii noştri, soarta profesorilor nu mai contează“, spune Radu Pădureanu, unul dintre părinţii nemulţumiţi.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite