Constanţa: Profesori, părinţi, elevi - colegi de bancă la Crucea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totul a pornit de la o idee a jurnaliştilor de la „Adevărul de Seară“, care îşi doreau să urmeze cursuri de prim-ajutor. Cum printre ei sunt şi părinţi, iniţiativa a fost salutară - de ce să nu învăţăm cot la cot cu copiii?

Ideea a fost îmbrăţişată imediat de parteneri: Clubul Părinţilor Plus D, Crucea Roşie şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Formula era inedită: pentru prima dată în băncile de curs aveau să ia loc atât elevii, cât şi părinţii şi profesorii.

Pregătire europeană

Crucea Roşie a venit în ecuaţie nu doar cu învăţătura şi logistica, ci şi cu un proiect nou derulat graţie a trei ţări din Spaţiul Economic European: Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Idealul este ca sistemul de acordare a primului-ajutor, la standarde europene, să devină naţional. Altfel spus, ca toată lumea să aibă pregătire care să-i permită intervenţia, în cunoştinţă de cauză, la ajutarea unui rănit. Până în aprilie, 5.000 de persoane vor fi instruite şi vor avea carnet de voluntar Crucea Roşie.

Cursul-pilot

Cu noile echipamente europene pentru training, formatorii de la Cruce Roşie s-au întâlnit sâmbătă cu prima grupă de cursanţi - formată din elevi de diferite vârste, părinţi şi profesori. Cursul-pilot a avut loc la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, gazda proiectului, iar printre învăţăcei s-a numărat şi directorul instituţiei de învăţământ, profesor Vasile Nicoară. „Mi-am dorit întotdeauna să ştiu şi să fiu în stare să acord primul-ajutor unei persoane aflate în dificultate“, a declarat directorul Nicoară. 

Duminică după-amiază, toţi cursanţii au primit diplome de absolvire. „Aveam impresia că ştiu ce înseamnă să acorzi ajutor, dar manevrele pe care le credeam folositoare în caz de urgenţă sunt greşite. Am învăţat foarte multe lucruri utile“, a afirmat Mariana Iancu, redactor-şef adjunct „Adevărul de Seară“. La curs a participat şi fiica ei, Oana (12 ani), care a fost foarte atentă la explicaţiile celor de la Crucea Roşie. „Dacă un coleg se răneşte, ştiu acum ce trebuie să fac, cum să-i acord primul ajutor“, a explicat Oana.

Cel mai mic cursant, Robert (13 ani), pune în aplicare manevrele învăţate la curs

„Am venit la curs pentru fiul meu, Robert, care îşi doreşte să devină medic. El este extrem de încântat de tot ce a învăţat şi vrea să fie voluntar activ la Crucea Roşie. Iar eu am vrut să-mi înfrâng temerile şi să-mi dovedesc că pot să acord un prim-ajutor corect. Sunt foarte mulţumită, a fost o experienţă inedită şi utilă“, a precizat Mirela Roşca, economist.

„Au fost nişte elevi silitori şi m-aş lăsa pe mâna lor în caz că mi se întâmplă ceva“, a spus formatorul Vlad Alexandru Militaru, instructorul de prim-ajutor.

Nevoia de prim-ajutor

Proiectului de prim-ajutor i s-a dus deja vestea printre şcolile din judeţ, astfel încât clase întregi şi întreg personalul unor unităţi de învăţământ s-au înscris la cursuri şi abia aşteaptă să le urmeze.

Cursanţii au pus în aplicare ce au învăţat

„Înscrierile ne depăşesc aşteptările. Vom cere suplimentarea locurilor pentru a face faţă cererilor“, şi-a exprimat bucuria psihologul Carmen Lungu, şeful Crucii Roşii Constanţa. Cursul sanitar durează un weekend, astfel încât absolvenţii să cumuleze 12 ore de pregătire teoretică şi practică. La final cursanţii susţin o testare şi primesc o diplomă recunoscută la nivel internaţional.

Taxa pe care trebuie să o plătească un cursant este de 15 sau 20 de lei, în funcţie de apartenenţa la Clubul Părinţilor Plus D, afiliat la Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi.

„Propria mea fiică a urmat acest drum şi acum este studentă la Medicină. Recomand acest curs tuturor, pe care şi eu şi soţia mea l-am urmat cu această ocazie“, a menţionat Adrian Topor, preşedintele Clubului Părinţilor.

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite