Constanţa: Primăvară pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile la chirii şi apartamente au crescut uşor în toate zonele
Preţurile la chirii şi apartamente au crescut uşor în toate zonele

Piaţa imobiliară dă semne de revenire după o perioadă de regres. Preţurile la imobile încep să crească uşor. O uşoară relaxare a creditelor bancare, dar şi obligativitatea certificatului energetic aduc şi o uşoară creştere a preţurilor.

Criza financiară a dus la prăbuşirea pieţei imobiliare. Există ofertă, dar nefiind lichidităţi, iar băncile refuzând să acorde credite imobiliare, piaţa a îngheţat. Inevitabil, s-a ajuns la o scădere a preţurilor, care a persistat câteva luni.

„De la începutul anului în curs se înregistrează o uşoară creştere a preţurilor la apartamente, iar aici avem un exemplu concret, un apartament cu două camere, în zona Inel II, care în luna noiembrie s-a vândut cu 58.000 de euro. Dacă l-aş mai fi ţinut, acum l-aş fi putut vinde cu 62.000 de euro“, a declarat Mariana Neghină, reprezentantul Atractiv Imobiliare Constanţa.

Uşoara creştere a preţurilor este explicată de reprezentanţii agenţiilor imobiliare ca un efect al obligativităţii certificatului energetic la tranzacţionarea imobilelor. „În momentul de faţă, certificatul energetic este cerut de către bănci pentru programul Prima Casă, dar în curând va fi obligatoriu pentru orice tranzacţie imobiliară. Costul acestui certificat ridică preţurile. Realizarea lui costă 5 euro pe metrul pătrat construit“, a mai spus Mariana Neghină.

Preţuri ireale

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare, dar şi consilierii financiari sunt de părere că preţurile de la mica publicitate nu sunt cele reale. „Sunt sigură că nu au mai fost actualizate demult“, spune Neghină. De aceeaşi părere este şi Alexandru Georgescu, consilier financiar. El spune că oamenii pot cere preţuri mari, dar imobilul se va vinde doar la preţul real de tranzacţie, care va fi diminuat pentru că ofertele băncilor se îndreaptă mai mult către locuinţele care vor fi ridicate de la zero şi nu pentru achiziţionarea de locuinţe mai vechi.

Aceste finanţări ale băncilor vor duce la ridicarea de locuinţe noi şi scăderea preţului la cele vechi. Mai mult, certificatul energetic nu va fi acordat pentru cele mai multe dintre imobilele construite cu mai mult timp în urmă din cauza izolaţiei defectuoase sau chiar inexistente.

„Această creştere uşoară a preţurilor la locuinţe este una declarativă. Chiar dacă vorbim despre un preţ mare, acesta este posibil să fie valabil numai la primele tranzacţii, nu şi la următoarele“, spune Georgescu.

Aflaţi din  preţurile la apartamente din diferite zone ale oraşului!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite