Constanţa: Primarul de Slobozia, dat pe mâna DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabi Ionaşcu, primar Slobozia
Gabi Ionaşcu, primar Slobozia

Gabi Ionaşcu, primarul municipiului Slobozia, este cercetat penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul instrumentat mai întâi de procurorii ialomiţeni a fost declinat secţiei centrale a Departamentului Naţional Anticorupţie după ce s-a constatat că prejudiciul creat bugetului local depăşeşte 1 milion de euro.

Oamenii legii au ridicat în mai multe rânduri mii de file de documente de la sediul Primăriei şi, după ce le-au verificat, au constatat că fondurile luate printr-un împrumut bancar pentru realizarea investiţiei nu au fost cheltuite legal. „Din documentele de la dosar reiese că lucrarea de alimentare cu apă din sursă subterană nu s-a efectuat cu respectarea cadrului legal, primarul Gabi Ionaşcu fiind persoana desemnată de Consiliul Local pentru a se ocupa de investiţie.”, a precizat doamna Cristina Istrate, prim-procuror în cadrul Parchetului Ialomiţa. Pedeapsa prevăzută pentru abuzul în serviciu pentru care este cercetat Ionaşcu este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Plăţi suplimentare

Investiţia în forarea a 25 de puţuri de mare adâncime lângă municipiul Slobozia a fost contractată în 2006 de o firmă de construcţii pentru 9,235 milioane lei. Deşi nu s-au executat decât 20 de puţuri, cu semnătura primarului, în contul societăţii au fost trimişi 13,5 milioane lei, suplimentul de peste 1 milion de euro fiind atribuit în baza unui act adiţional încheiat ulterior licitaţiei de atribuire.

„Sunt cercetat de un an de zile, au venit la Primărie şi au luat portbagaje de documente să verifice. Ştiu că dosarul meu a fost trimis acum la DNA şi sunt pregătit să explic cum au fost cheltuiţi banii.”, a reacţionat Gabi Ionaşcu imediat după ce a aflat că va trebuit să dea socoteală în faţa procurorilor anticorupţie.

Apa din puţuri nu este potabilă

Dincolo de modul în care s-au cheltuit fondurile publice, municipalitatea mai are o problemă după ce buletinele de analiză emise de Institutul de Sănătate Publică au arătat că apa din puţuri nu întruneşte toate condiţiile de potabilitate. Conform datelor de laborator apa are depăşiri constante la concentraţia de amoniu, o posibilă explicaţie fiind amplasarea puţurilor chiar lângă combinatul chimic AMONIL.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite