Constanţa: Preţurile mari scurtează Postul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 15 noiembrie a început Postul Crăciunului, iar timp de 40 de zile credincioşii încearcă să urmeze îndemnurile bisericeşti. Ei trebuie să găsească o cale de mijloc între credinţă şi posibilităţile materiale.

În afară de rugăciune, constănţenii mai cu frică de Dumnezeu încearcă şi postul alimentar. Oferta de produse de post este bogată pe piaţa constănţeană.

Din păcate, o comparaţie a costurilor la produsele de origine animală şi cele de post ar putea duce la concluzia că prima variantă este mai ieftină.

Ofertă variată la comercianţi

Dacă în anii trecuţi produsele de post erau la mare căutare, anul acesta constănţenii nu se prea înghesuie să le cumpere. „De aproape o săptămână am adus în magazin produse de post, iar vânzarea la cele de origine animală nu a scăzut mai mult de 20 la sută. Anul trecut am observat că se cumpărau mai mult cele de post“, a declarat Gina Miron, proprietarul unui magazin alimentar în Tomis Nord.

Avem câteva exemple de preţuri la produsele de bază pentru post. Un litru de lapte de soia, considerat a fi de post, costă între 8,32 şi 10 lei, comparativ cu laptele obişnuit, al cărui preţ nu depăşeşte 6 lei.

Ceva mai accesibil la preţ ar fi pateul vegetal. În funcţie de firma producătoare şi gramaj, produsul costă între 1,68 şi 5,8 lei. Caşcavalul de post ajunge la 20 de lei pe kilogram, iar smântâna vegetală costă 9,75 de lei pe litru, la fel ca şi cea naturală.

Granulele din soia sunt destul de căutate de cei care intenţionează să ţină post. Kilogramul de granule nu depăşeşte 10 lei, iar din ele se pot prepara diferite feluri de mâncare: tocană, chiftele sau sarmale.

Mai există şi varianta de a cumpăra mâncare gata preparată, dar la conserve: tocăniţă de legume - 2,5 lei un borcan de 300 de grame, sărmăluţe de post - 3 lei cutia, cremwurşti de post - 6 lei un borcan de 350 de grame. Până şi banalul orez poate costa între 5,7 şi 8 lei pe kilogram.

Post scurt

Preţurile mari nu alungă definitiv credinţa constănţenilor. „Eu voi ţine post doar o săptămână, să mă simt împăcată sufleteşte. Dar preţurile sunt mari la astfel de produse şi nu îmi permit să ţin post mai mult timp“, a declarat Mirela Voicilă, din Constanţa. 

Listă de preţuri

PRODUS                         CANTITATE                   PREŢ

Brânză Tofu                     400 grame                  4,19 lei

Margarină                        400 grame               1,4 - 6 lei

Ulei                                      1 litru                     3,7 - 5 lei

Cârnaţi vegetali                 1 kilogram                  15 lei

Zacuscă de vinete            300 grame                   3 lei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite