Constanța: Premiem scriitori occidentali cu mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Festivalului „Zile și nopți de literatură“ de la Neptun și Mangalia, autoritățile au premiat, și în acest an, scriitori de peste granițe, în cadrul unei gale de recunoaștere a calităților literare contemporane.

Astfel, Marele Premiu Ovidius, în valoare de 10.000 de euro și oferit unei personalităţi literare de notorietate, a fost acordat la această ediţie de ministrul Kelemen Hunor eseistului francez Jean D’Ormesson, membru al Academiei Române din anul 1995.

Jean d'Ormesson este una dintre personalităţile reprezentative ale Franţei umaniste. Romancier, eseist, filosof, jurnalist şi animator cultural, Jean d'Ormesson se alătură astfel unor importanţi scriitori contemporani cărora Uniunea Scriitorilor din România le-a conferit, la precedentele ediţii, premiul "Ovidiu": Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Andrei Codrescu, Evgheni Evtuşenko, Orhan Pamuk şi Peter Esterhazy.

Premiul Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Sectorului 2 Bucureşti, în valoare de 5.000 Euro, a revenit lui Madeleine Thien din Canada. Madeleine Thien s-a născut în 1974 în Vancouver din părinţi de origine sino-malaeză. A făcut un masterat în creative writing la University of British Columbia.

A scris încă din adolescenţă şi a debutat în literatură în anul 2001 cu volumul de povestiri Simple Recipes, care s-a bucurat de critici elogioase din partea unor importanţi oameni de litere, precum scriitoarea Alice Munro. În 2002, tânăra scriitoare a publicat volumul de povestiri pentru copii The Chinese Violin, iar în 2006 romanul Certitudine (Certainty), care i-a adus recunoaşterea internaţională, roman premiat de Amazon.ca cu First Novel Award.

70 de scriitori

Festivalul, organizat de Uniunea Scriitorilor din România, reunește 70 de participanţi din ţară şi de peste hotare (din Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Canada, Cipru, Egipt, Estonia, Franţa, Germania, Israel, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria), acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară.

Printre invitaţii ediției 2010 se numără: Nicolae Manolescu, Matei Vişniec, Krzysztof Czyzewski, Madeleine Thien, Mohamed Salmawy, Alev Adil, Sujata Bhatt, Romulus Bucur, Cvetka Bevc, Nicolae Prelipceanu, Anahit Hayrapetyan, Tomás Mac Siomoin, Simona Constantinovici, Milovan Marcetic, Gabriel Dimisianu, Emilian Galaicu-Păun, Gabriel Chifu, Aleksandar Prokopiev, Fiona Samson.

Festivalul „Zile și nopți de literatură“ se află la cea de-a noua ediție și se încheia mâine seară, după două zile de colocvii pe teme literare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite