Constanţa: Pittiş, Beatles şi Hooker au camere în Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazarul artiştilor îşi primeşte turiştii în încăperi ce poartă numele unor mari muzicieni. Ideea de a înlocui banalele numere ale camerelor cu numele celor mai iubiţi artişti din lume atrage an de an vamaioţii boemi.

Camera „Moţului“ Pittiş este una dintre cele 19 spaţii de cazare din Bazart, singurul hostel din Vama Veche. Rumoarea continuă de pe aleea care duce spre mare este întreruptă brusc, imediat ce pătrunzi în curtea interioară.

Băncuţele din lemn, pictat în fel şi chip, balustrada lustruită şi plantele ornamentale te duc în lumea artiştilor. O pisică leneveşte la capătul scărilor de lemn care duc spre camera maestrului.

Cazare pentru boemi

Agitaţia în hostel începe încă din luna aprilie, când fiecare dintre încăperile este aranjată pentru  turişti, iar curtea este amenajată pe gustul boemilor. „Bazarul artiştilor este o floare de sezon, deschidem înainte de 1 mai şi închidem târziu, în septembrie“, spune Adrian Voican, directorul hostelului.

image

Toate camerele poartă numele unor artişti celebri

Plăcuţele cu numele celor de la Beatles, UB40 sau Billy Idol sunt montate deasupra uşilor camerelor.  Şi camera Moţului are o plăcuţă de lemn deasupra uşii. Mobilată în stil rustic, camera are are două paturi. Ofertele promoţionale şi numele lui Florian Pittiş abia îi lasă pe administratori să pregătească încăperea pentru turiştii nerăbdători să ocupe camera abia eliberată.

„Pentru clienţii noştri, patru este egal cu cinci. La patru nopţi de cazare plătite, a cincea este gratuită“, explică administratorul. El spune că primirea clienţilor şi înţelegrea pentru  fiecare dintre turişti trebuie să fie principala grijă a persoanalului din bazarul artiştilor.

Bibilitul clienţilor

În vârful sezonului, o noapte în camera „Florian Pittiş costă 90 de lei. Preţul scade în perioadele de la începutul şi de la sfârşitul sezonului, astfel că în luna mai, în camera Moţului pot dormi turiştii care plătesc 50 de lei. 

image

Hotelul este situat pe aleea principală din Vamă

Începuturile unei mici afaceri care a devenit brand local în doar câţiva ani aduce un zâmbet pe chipul avocatului Voican. „În anul 1998, veneau prieteni la micuţa crâşmă şi, după ce mâncau şi beau, ne întrebau unde îi cazăm. Mergeam prin sat şi le căutam un loc de dormit“, povesteşte el. Înfiinţarea primului dispecerat de cazare a fost un lucru firesc, spun administratorii. „În anii ce au urmat, am construit hostelul, iar astăzi avem turişti din toată lumea“, se mândreşte Adrian Voican.

În weekend-ul trecut, turişti din Australia, Israel, Rusia, Portugalia sau Cehia s-au amestecat printre miile de români în căutarea spiritului Vămii. „Trebuie să stai după client, să îl ajuţi şi să îl înţelegi“, explică Voican care este secretul unui hostel plin tot timpul sezonului.

Profilul vamaiotului

Administratorii spun că turistul care alege Vama Veche s-a schimbat în decursul anilor. „O persoană nonconformistă, dornică de libertate. Îşi lasă cravata şi costumul la birou şi vin aici, unde au marea, nisipul şi muzica“, crede Adrian Voican. El spune că în micuţa localitate vor să se rupă de cotidian, să devină anonimi într-o mare de turişti.

„Alături de studenţi fără bani au stat oameni care au venituri lunare de mii de euro“, spune zâmbind administratorul hostelului, care explică simplu filosofia locului: „Suntem vamaioţi, nu mamaioţi“. 

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite