Constanţa: Peştele din Deltă se va vinde pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele din Delta Dunării va putea fi comercializat şi pe Internet odată cu punerea în practică a negocierilor dintre pescarii profesionişti şi conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

„Am avut astfel de discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor de pescari şi şi-au declarat această intenţie de a face o bursă de peşte, iar noi sprijinim aceste iniţiative. Ei vor să introducă o gestionare electronică a peştelui. Asta înseamnă că pescarii îşi duc peştele în punctele de debarcare deja existente, dar cineva într-un birou înregistrează ofertele. De exemplu, la această bursă electronică cineva a anunţat că are de vânzare 300 de kilograme de şalău şi începe licitaţia. Acesta este comerţul modern şi aşa trebuie să se desfăşoare. Deci pescarul se duce cu 1.000 de kilograme de scrumbie la punctul de debarcare de la Sfântu Gheorghe. Centrele de primă vânzare pot presta servicii în continuare, dar se pot face tranzacţii şi pe Internet“, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Bioferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.

Acesta a mai precizat că astfel de burse sunt funcţionale în alte state europene.

Afaceri cu autorizaţie

Baboianu a spus că o bursă de peşte nu se construieşte decât atunci când există un interes ca pe un anume produs sau într-un proces de tranzacţionare să se obţină preţurile cele mai mari. „Pe piaţa europeană, care este o bursă, deci se bazează pe cerere şi ofertă şi pe concurenţă, bursele sunt centrele de primă vânzare“, spune guvernatorul.

Acestea sunt fie organizate de stat, atunci când resursa este foarte importantă şi în cantităţi foarte mari, fie sunt organizate de producători, aşa cum se poate întâmpla în România. Asociaţia de pescari trebuie să îşi organizeze centrul de primă vânzare şi apoi să obţină autorizaţie de la Rezervaţia Delta Dunării sau de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite