Constanța: Pescarii din Deltă aruncă nada în lacurile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele prins le asigură pescarilor traiul zilnic
Peştele prins le asigură pescarilor traiul zilnic

Pescarii sportivi cu ştate vechi în Deltă simt pe pielea lor consecinţele pescuitului excesiv din ultimele decenii.

În căutarea marilor capturi, pescarii s-au reorientat de ceva vreme spre lacurile din jurul Bucureştiului sau spre alte zone special amenajate.

„Pe vremuri, chiar şi câţiva ani după Revoluţie, prindeam şi lângă Tulcea peşte mare, crap, somn de zeci de kilograme, acum abia dacă mai scoţi câţiva caraşi sau plătici, la peşte mare stai în baltă zile întregi şi poţi să stai degeaba, nu mai e peşte, l-au nenorocit ăia cu curentul electric“, spune Ovidiu Ghionu, un pescar din Tulcea.

În Deltă, la momentul de faţă, sunt înregistraţi aproximativ 1.500 de pescari profesionişti, însă mai există peste 5.000 de localnici cu permise de pescuit familial, legea acordând localnicilor dreptul de a captura cinci kilograme de peşte zilnic pentru consumul propriu.

236 de braconieri prinşi

Grigore Baboianu, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, se declară învins de piaţa neagră a peştelui.
El spune că este greu să stai la pândă după fiecare pescar şi cel mai bine ar fi să se delimiteze spaţiile de pescuit comercial.
Anul trecut, poliţiştii de frontieră au prins în flagrant 236 de braconieri. Au fost ridicate în vederea confiscării 8.314 de kilograme de peşte în valoare de 22.246 lei, 82 de kilograme de icre de peşte, 172 de kilograme de sturion şi 1.089 de unelte de pescuit.
Nimeni nu a ajuns la puşcărie, legea fiind blândă, prevăzând în general amenzi destul de uşor de plătit de cei care obţin mulţi bani din apele Dunării.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite