Constanţa: Pescarii de pe Dunăre se plâng că vor muri de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioadele consecutive de prohibiţie îi lasă fără mijlocul de existenţă pe toţi pescarii din zona Dunării.

Prohibiţia la pescuit pe apele interioare intră în vigoare - conform ordinului comun emis la începutul anului de ministerele Mediului şi Agriculturii - începând de luni pe o perioadă de 60 de zile. În complexul Razelm-Sinoe şi pe lacurile din zona litoral, pescuitul a fost interzis deja pe perioada 1 aprilie - 29 iunie, tot de luni interzicându-se şi pescuitul scrumbiei pe o perioadă de şapte zile.

Pescuitul la sturioni a fost interzis total în 2006, pe o perioadă de 10 ani.

Prohibiţia îi lasă pe pescarii din zonă fără obiectul muncii. Ei au început deja să protesteze la primăriile din zona Dunării şi Deltei din cauza faptului că nu vor mai avea surse de venit. Peste 100 de pescari din zona Grindu-Cotul Pisicii au semnat o petiţie către Guvern prin care cer ajutor.

Impozit plătit degeaba

„Dintr-un calcul sumar reiese faptul că din 12 luni de activitate de pescuit, cu regret şi durere în suflet, vă aducem la cunoştinţă faptul că 5 luni aceasta nu se poate practica din cauza ordinului de prohibiţie, 3 luni nu se poate practica din cauza neeliberarii la timp a avizelor legale de pescuit, cu menţiunea că documentele necesare eliberării avizelor au fost depuse de către noi la începutul anului şi există probabilitatea ca încă o lună, în decembrie, din cauza condiţiilor meteo, pescuitul industrial să fie impracticabil datorită existenţei sloiurilor de gheaţă“, spun reprezentanţii asociaţiilor de pescari.

Practic, prin prohibiţie, pescarii sunt condamnaţi la şomaj şi foamete. Este vorba de 500-700 de persoane, la care se adaugă familiile lor.

„Toţi pescarii, deşi s-au achitat de impozitul legal pe 12 luni, nu pot practica pescuitul decât 3-4 luni şi nu putem pescui în alte zone din cauza faptului că şi acolo pescuiesc alţi amărâţi ca şi noi. Cerem ajutor autorităţilor competente, pentru a-i ajuta pe pescari să aibă posibilitatea desfăşurării pescuitului în ţara lor şi să poată da copiilor şi părinţilor o felie de pâine.

Solicităm găsirea unei soluţionări legale, prin introducerea unei derogări la Ordinul 8/2010 privind prohibiţia pescuitului şi la Ordinul 239/2009 privind pescuitul pe timp de noapte, pentru a ne da posibilitatea să existăm în locul de baştină.

Informăm că este primul Ordin de prohibiţie, care efectiv ne îngrădeşte dreptul la muncă şi ne pune probleme serioase privind existenţa şi traiul familiilor noastre“, a declarat Ionel Buruiană, preşedintele Asociaţiei de pescari Kaviar-Grindu.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite