Constanţa: Pensionarii îşi cumpără mâncare pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se plâng, oftează şi-şi fac zilnic calcule cum pot să supravieţuiască cu 297,5 lei de luna viitoare. În prezent au 350 de lei pensia, însă Guvernul a anunţat că le taie 15% din venit.

După 28 de sezoane de muncă pe litoral în staţiunea Mamaia, Maria Agavriloaie (82 de ani) are 350 de lei pensia. De la 1 iunie va avea şi mai puţin - 297,5 lei, pentru că Guvernul a decis să taie 15% din pensii.

„Îmi iau mâncare pe datorie. Doamna de la lactate mă trece pe caiet, iar la pensie vin şi achit“, se plânge pensionara.

image

Carnea, un lux

În fiecare toamnă se împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari. Anul trecut a avut nevoie de 2.000 de lei, pentru a-şi achita datoriile. În rest, îşi duce zilele de pe o zi pe alta. „Să nu se lege de pensia oamenilor“, strigă disperată femeia.În aceeaşi situaţie este şi Elena Ungureanu (82 de ani), care primeşte 400 de lei pensie după 20 de ani de muncă. Pensionara se uită lung către vitrinele cu carne, oftează şi pleacă mai departe. „N-am mai mâncat carne nu mai ştiu de când. Abia reuşesc să-mi iau cartofi, ulei, zahăr şi pâine“, spune, cu amărăciune Elena Ungureanu.

Cu sacoşa goală

Sacoşa lui Gheorghe Boldea (80 de ani) este mai mereu goală după o tură la piaţă. Câştigă, după 30 de ani de muncă în întreprindere şi o viaţă în agricultură, 680 de lei. „Să-i ia dracu’pe guvernanţi, că-şi bat joc de noi! Ar trebui ca parlamentarii să nu stea cu milioanele şi să nu mai aibă şofer la scară, să mergă cu traseul! Să facă bine să-şi reducă salariile şi să nu mai fure. Am muncit mai mult ca ei, cinstit, şi după ce îmi plătesc chiria nu-mi mai rămâne nimic pentru mâncare“, îşi spune oful bărbatul.

„Am trăit vremuri şi mai grele“

Stanca Clăteşteanu (76 de ani) are o pensie de 1.100 de lei după 40 de ani de muncă la Întreprinderea Minieră Dobrogea, însă cu chiverniseală crede că îi vor ajunge banii. „Îmi vor lua aproximativ 2.000 de lei din pensie, dar înţeleg situaţia. O să-mi fie greu, pentru că am două operaţii de cancer, nu se mai dau reţete compensate sau gratuite şi nu ştiu cum o să fie în continuare. Sperăm să nu dureze mult. Am trăit vremuri şi mai grele“, spune femeia.

Cele mai mari pensii

Cea mai mare pensie de serviciu din judeţ este de 22.680 de lei, iar de asigurări sociale este de 5.178 de lei. „Pensiile de serviciu sunt achitate foştilor magistraţi, celor care au lucrat în aviaţia civilă, având funcţie de conducere, foştilor parlamentari, angajaţi ai Curţii de Conturi în funcţii de conducere, foştilor diplomaţi. Pensiile de asigurări sociale se calculează în funcţie de contribuţii“, a declarat Cristina Mutiş, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite