Constanţa: Penitenciar de maximă siguranţă fără gard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza crizei, conducerea Penitenciarului de maximă siguranţă Poarta Albă nu a mai avut resurse să ridice între deţinuţi şi restul lumii un gard zidit, lung de doi kilometri şi înalt de şase metri, aşa cum prevăd normele UE.

Exceptând o parte din gard ce a fost renovată, restul este din sârmă ghimpată. „Gardul împrejmuitor are o suprafaţă de aproximativ doi kilometri. Din această suprafaţă numai un sfert a fost reabilitată, însă nici aceea corespunzător” a precizat Gabriel Botezan, purătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Poarta Albă.

Foişoarele de unde gardienii fac de pază şi spaţiul de plimbare pentru deţinuţi nu au fost decât parţial amenajate. Angajaţii nu şi-au putut lua uniformele din cauză că au primit măsuri necorespunzătoare şi au fost achiziţionate doar parţial echipamente de protecţie.

În plus, penitenciarul a trecut în noul an şi cu datorii de 560.000 lei la furnizori, având de recuperat însă 350.000 lei de la cei pentru care au prestat servicii.

Scannerul foarte scump nu poate fi folosit

De asemenea, mai multe investiţii au fost amânate. Un scanner costisitor zace nefolosit, din cauză că anul trecut nu şi-au permis nici măcar o sumă modică pentru specializarea unui angajat care să îl folosească, a spus comisarul şef  Gelu Dănuţ Dincă, directorul penitenciarului Poarta Albă.

Aparatul de scanare cu raxe X a bagajelor şi coletelor primite de deţinuţi achiziţionat din fonduri europene care valorează aproximativ 120.000 lei este nefolosit.

Directorul a explicat că în primul rând trebuia plătită o taxă de autorizare, în valoare de 10.000 lei iar anul trecut, nu şi-au permis, nici măcar să plătească şcolarizarea unui funcţionar care să folosească scannerul.

Viitorul angajat ar fi trebuit să fie trimis la specializare anul trecut, la un centru de pregătire nucleară din Măgurele, însă bugetul a fost atât de limitat încât nu au dispus de cei 1000 de lei pentru specializare.

„Vom prinde aceste cheltuieli în bugetul din acest an” a precizat directorul economic al penitenciarului, Sorin Ştefan.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite