Constanţa: Pelerinii se adună la Bethleemul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştera Sfântului Apostol Andrei adună în fiecare an, pe 30 noiembrie, mii de credincioşi veniţi din toată ţara pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. La peşteră ajungi după ce străbaţi vreo 80 de kilometri pe DN3.

După ce treci de localitatea Ion Corvin, un indicator arată drumul spre lăcaşul de cult. De acolo mai sunt doar 3 kilometri. Peştera unde se spune că a sihăstrit sfântul e într-un luminiş din pădurea stufoasă.

Loc de rugăciune

O biserică grandioasă domină poieniţa. Acolo sunt moaştele Sfântului Andrei. Peştera-i pitită. Dincolo de uşă e o linişte sfântă. De pe pereţi privesc icoanele sfinţilor, iar candelele pâlpâie. În capătul cavernei tronează icoana sfântului.

Mai multe femei stau aşezate pe patul pe care se spune că a dormit sfântul. Sunt din Voluntari, judeţul Ilfov, şi au venit să se roage. Sunt sigure că sfântul e capabil de minuni. Trebuie doar să crezi. „M-am rugat aici, iar fata mea şi-a găsit liniştea şi a reuşit să se căsătorească în felul acesta“, spune Riţa Bălan (65 de ani).

Tanti Elena Stoian s-a rugat pentru sănătate. A lucrat toată viaţa la ţesătorie, iar acum picioarele nu prea o mai ajută. Dar nu şi-a pierdut speranţa. Ar fi venit chiar pe Sfântul Andrei, să participe la marea slujbă, dar n-ar putea să reziste, aşa că a preferat să treacă pe la mănăstire mai devreme.

Apa care face minuni

Fiecare om intră în peşteră cu o speranţă. Pereţii cavernei ascund bileţele pe care credinicoşii notează cele mai ascunse dorinţe. „Copiii vor să aibă note mari la şcoală, părinţii lor să aibă spor în casă, iar bătrânii - sănătate“, povesteşte părintele Visarion. În apropierea peşterii se află şi un izvor cu puteri miraculoase.

„Tradiţia spune că Sfântul Andrei nu avea apă pentru a boteza creştinii şi a bătut cu toiagul într-o stâncă. De acolo a ţâşnit firicelul de apă. Apa are proprietăţi miraculoase. Oamenii cu credinţă s-au vindecat datorită acesteia“, spune părintele Visarion.

Credinţa vindecă

Rugăciunea intensă poate face minuni. „Îmi amintesc de o femeie care nu mai putea să meargă. A venit aici, a stat să se închine, a stat în peşteră, a ţinut post, s-a rugat, iar până la urmă s-a vindecat“, povesteşte părintele.

Pentru sărbătoarea de astăzi, preoţii au sfinţit sute de litri de apă pentru credincioşi. Gospodinele de la bucătăria mănăstirii au pregătit mii de sarmale din peşte, pentru că e dezlegare.

La sărbătoare au participat zeci de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Lângă mănăstire a fost amplasat un cort imens unde pelerinii şi invitaţii au fost serviţi cu sarmale şi peşte.

Istoricul peşterii

Sfântul Apostol Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul. După Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Sfântului Duh, apostolii au tras la sorţi pentru a stabili zona unde vor merge pentru a propovădui creştinismul. Sfântul Andrei a ajuns în Dobrogea de astăzi.

Peştera Sfântul Apostol Andrei a fost descoperită în 1918 de avocatul Jean Dinu, cel care a înfiinţat şi gimnaziul de la Adamclisi. El a povestit că a avut un vis în care i s-a arătat locul unde a trăit Sfântul Andrei. A mers la locul cu pricina şi a descoperit peştera invadată de buruieni.

În perioada comunistă lăcaşul de cult devenise grajd pentru animale. După 1990, monahul Nicodim cu alţi doi călugări au înviat spiritul religios din acele locuri.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite