Constanţa: Pe tarabe, doar castraveţi româneşti
0
Castraveții nu și-au pierdut din popularitate în Constanța după scandalul în care a fost implicată vedeta-legumă a Europei. 15 persoane din Germania au murit în urma infecției cu E-coli, detectată în loturi de castraveţi importaţi din Spania.
Reprezentanţii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor spun că cei care s-au infectat nu au spălat corespunzător legumele consumate. Totodată, instituția a informat că în România nu au ajuns castraveți bio infectați cu bacteria E-coli. Directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, Constantin Dina, a declarat că instituția pe care o are în subordine nu a primit sesizări cu privire la posibila contaminare a castraveților. El a adăugat că a solicitat inspectorilor specializați să-i instruiască pe cei manipulează legumele în creșele și grădinițele constănțene.
Contactat în aceeași problemă, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, Romeu Lazăr, a declarat că nu există motive de alertă, întrucât România nu a importat acest tip de castraveți. De asemenea, a adăugat că legumele oricum nu vor intra pe piața autohtonă pentru că un un preț ridicat (un kilogram de castraveți bio spanioli ajunge la 1.20 euro).
Și mărimea castraveților contează
În piețele din Constanța, vânzările de castraveți nu au fost afectate până acum de scandalul E-coli, iar cumpărătorii nu sunt îngrijorați că s-ar putea infecta, pentru că au certitudinea că legumele sunt de proveniență autohtonă.
În piața Griviței, comerciații ne spun că aduc castraveți din comuna Matca (Galați), Constanța, Tariverde, Codlea sau Buzău, și că nu și-au pierdut clienții care cumpără de regulă castraveți. Spre deosebire de cei lungi, castraveții cornișon sunt mai bine vânduți. Motivele ni le spune tot o comerciantă: „Castraveții mici sunt mai gustoși“. Un kilogram de castraveţi se vinde cu sume cuprinse între 2,50 lei - 3 lei.
Cumpărătorii nu-și pun problema că s-ar putea infecta, susținând că au încredere în produsele românești. „Nu sunt îngrijorată, produsele românești sunt cele mai bune“, ne spune o clientă. Alții nu-și pun problema îmbolnăvirii, pentru că nu mai au nimic de pierdut: „De obicei cumpăr castraveți, dar mănânc de toate. Oricum, sunt operată de două ori de cancer, iar un castravete infectat n-o să facă decât să mă ducă mai aproape de finiș“, susține, cu resemnare, Silvia Torlac (70 de ani).
Ce este E-coli?
Escherichia coli este o bacterie care trăiește în tractul intestinal al omului și al animalelor. Există la toți indivizii și face parte din flora comensală (totalitatea bacteriilor care trăiesc în organismul unei persoane sănătoase și care nu determină boli). Deși majoritatea tulpinilor de E. coli sunt nepericuloase, există și excepții, cum ar fi serotipul O 157:H7, care este incriminat în apariția unor toxiinfecții alimentare grave, anemiei sau chiar insuficienței renale. Unele tulpini de E. coli cauzează apariția infecțiilor de tract urinar. (Sursa: www.sfatulmedicului.ro)