Constanţa: Păsările din Deltă iau masa în oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cormoranii sunt hrăniţi de marinarii din portul Tulcea
Cormoranii sunt hrăniţi de marinarii din portul Tulcea

Odată cu îngheţul care le-a tăiat accesul la sursa de hrană, câţiva cormorani din Delta Dunării s-au mutat la oraş, pe faleza din Tulcea. Cormoranii au venit aici pentru că primesc hrană de la marinarii din port.

În ultimele zile, mai mulţi cormorani s-au mutat la malul Dunării, pe faleza municipiului Tulcea. Vieţuitoarele au găsit aici o sursă de hrană în resturile aruncate de marinarii din port. Tot aici cormoranii găsesc peşti în scurgerile de ape reziduale, unde apa este mai caldă.

Client fidel la restaurant

„La noi aici este unu care vine de două săptămîni. Înainte nu am văzut vreodată să vină tocmai la Tulcea, în port. Aici este gălăgie, trec şalupe, e lume pe faleză, s-au obişnuit cu gălăgia şi au renunţat la Deltă“, spune Gică Avădanei, comandantul navei Republica.

De dimineaţă şi până spre seară, cormoranul caută de mâncare şi se odihneşte pe şcondrul care asigură nava restaurant la malul Dunării. Cert este că a prins loc bun pentru la vară, când se va redeschide restaurantul de pe nava Republica.

„Cred că au îngheţat lacurile şi nu aveau cum să pescuiască. Noi mai aruncăm resturi de mâncare, oase de peşte, ce curăţam, coji de pâine. Văd că acum sunt trei, au apărut încă doi zilele trecute, mâine poimâine vin şi pelicanii şi cerşesc peşte, dacă tot e criză“, glumeşte nea Gică Avădanei.

Spaima pescarilor   

Cormoranii trăiesc pe coastele mărilor, dar şi în apropierea unor bălţi sau râuri înconjurate de vegetaţie. Sunt păsări care numai ziua sunt active şi consumă o cantitate mare de peşte pe care îl vânează prin urmărirea rapidă sub apă. Nu sunt agreate de pescari din cauza consumului mare de peşte, dar şi pentru că rup uneori plasele de pescuit. Se hrănesc în general cu peşte, pe care îl prind scufunzându-şi gâturile lungi în apa.

Cormoranii sunt consideraţi dăunători, din cauza cantităţii mari de peşte pe care îl consumă. Ei trăiesc în medie 10 - 15 ani, speciile mari, cum este Phalacrocorax carbo, putând să atingă vârsta de 30 de ani.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite