Constanţa: Paşapoartele simple se dau doar cu taxă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţenii care au nevoie de un paşaport şi optează pentru cel simplu, valabil pentru un an, sunt obligaţi să plătească o taxă suplimentară.

În momentul de faţă, cei care vor să călătorească în afara Uniunii Europene, au nevoie de un paşaport. Au de ales între cel electronic, valabil pe 5 ani, care se eliberează în 14 zile, sau un paşaport simplu, cu valabilitate pentru un an, ce poate fi ridicat a doua zi de la depunerea actelor necesare.

Fiecare dintre ele are costurile lui: cel electronic este 234 de lei - costul paşaportului - şi 32 de lei taxa consulară, iar cel simplu costă 80 de lei la care se adaugă aceeaşi taxă consulară de 32 de lei, dar şi o taxă suplimentară de 100 de lei.

Taxă legală neştiută

Tocmai această taxă suplimentară, prevăzută de Legea nr. 248/2005 privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, îi revoltă pe constănţeni din cauza lipsei unei informări adecvate.

„Eu vreau să îi fac paşaport copilului meu şi am nevoie de multe acte. Am văzut pe panou care sunt costruile, dar nu mi s-a spus nimic despre o taxă supimentară de 100 de lei“, a declarat Nicoleta, de 27 de ani, din Constanţa. Este drept că nimeni nu îi spusese, dar pe holul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Constanţa sunt puse tot felul de anunţuri.

„Cuantumul sumei este afişat sus. Este vorba despre un tarif stabilit prin lege, care a intrat în vigoare odată cu eliberarea paşapoartelor electronice“, a declarat Ion Văcaru, şeful Serviciului Comunitar pentru Paşapoarte.

Citiţi mai multe în !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite