Constanţa: Ouă de Paşte, date prin vopseluri otrăvite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini constănţeni care folosesc cerneala de tipografie ca să coloreze ouăle ştiu cât de toxică este aceasta, deoarece conţine plumb şi oxizi de metale. Pentru Sărbătoarea Paştelui, fiecare gospodină vrea să facă cele mai frumoase ouă şi aproape că ignoră mijloacele prin care fac acest lucru.

Tradiţionalele ouă roşii, vopsite cu vechiul Galus, nu mai sunt la modă. Acum se caută vopselurile sidefate, sau cu sclipici. Fie că o cumpără din supermarketuri sau de la tarabă, puţine sunt femeile care mai şi citesc ce stă scris pe cutie.

Mai nou, vopseaua cea mai bună se cumpără de la tarabă. Sunt nişte băşicuţe colorate, vândute pe câţiva lei, dar care fac ouăle frumoase. Este vorba despre cerneala tipografică sau „vopseaua de tipografie“, cum este cunoscută. Mulţi o caută şi, graţie spiritului întreprinzător al românului aflat în criză financiară, chiar o găsesc.

„Este toxică!“

Nicio tipografie din Constanţa nu comercializează această cerneală. „Motivul este simplu: este toxică! În primul rând conţine plumb şi oxizi de metale: cupru, aluminiu şi staniu, iar asta ar trebui să fie suficient. Dacă oul este vopsit corect,  fără să fie fisurat, e bine. Dacă se întâmplă ca oul să fie fisurat, atunci este bine să fie aruncat“, a declarat Viorel Petraru, reprezentantul tipografiei Tomis. „Eu, de 30 de ani de când lucrez la tipografie ştiu ce conţine o astfel de cerneală, vopsesc ouăle numai cu acele pliculeţe din comerţ“, a mai spus Petraru. Dar, din moment ce nu este vândută mai pe nicăieri, preţul real fiind de peste 200 de lei pe litru, atunci cum ajunge ea la oameni? Simlu: este sustrasă şi apoi vândută prin intermediari.

Asupra toxicităţii cernelei s-au pronunţat şi specialiştii de la Inspecţia Sanitară de Stat (ISS). „Conţine plumb şi evident că este nocivă“, a declarat Adrian Pavlov, şeful ISS.

Păreri opuse

„Vopsesc ouă cu cerneală tipografică de aproape 40 de ani. Până acum nimeni din familia mea nu a păţit ceva. Ies mult mai frumoase decât cele cu vopsea din comerţ. Fierb ouăle în apă cu sare, le scot să se scurgă, pun o picătură de vopsea în palme, după care iau câte un ou, fierbinte cât să suport, şi încep să-l rostogolesc ca pe un bulgăre. Când este complet acoperit de vopsea îl pun pe hârtie să se usuce“, explică Ana Anca, o pensionară din Constanţa.

Citiţi mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite