Constanţa: Ospătarul care a servit 20 de preşedinţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelică Câju de la restaurantul Mamaia a fost desemnat cel mai bun chelner de pe litoral. Pentru munca depusă în cei 36 de ani, în această toamnă, Asociaţia Litoral-Delta Dunării l-a numit pe Stelică Câju Ospătarul Anului pe litoral.

De 36 de ani, Stelică Câju serveşte turiştii pe litoral. „Am început ospătăria la Eforie Sud, la 18 ani, la restaurantul Central, unde am ajuns printr-o cunoştinţă. Înainte mai făcusem practică în liceu, ca ajutor de ospătar, la Modern, în Constanţa“, spune Stelică Câju. Acum, ospătarul în vârstă de 54 de ani este şef de sală la restaurantul Complexului Mamaia (5 stele) din staţiunea Mamaia.

A servit toţi preşedinţii ţării


S-a mutat cu serviciul în Mamaia abia după Revoluţie, unde a lucrat, pe rând, la Hanul Piraţilor, hotelurile Rex, Perla Majestic şi Mamaia. În cariera lui a servit oameni de seamă: Valentin şi Nicuşor Ceauşescu înainte de Revoluţie, apoi Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. „Pe vremea când era Iliescu preşedinte a fost o întrunire la Mamaia a preşedinţilor de stat ai ţărilor europene. Pe toţi i-am servit. Erau în jur de 20“, se mândreşte ospătarul.

Majoritatea personalităţilor pe care le-a servit au comandat mâncare tradiţională românească şi şpriţ. „Şi Iliescu şi Băsescu au comandat mâncare românească. Preferă sarmale cu mămăliguţă, ardei umpluţi, ardei copţi sau tochitură, iar de băut fie cer şpriţ, fie apă plată“, dezvăluie Câju.

Reguli de 5 stele


Deşi poate ţine în mână şi câte şase-şapte farfurii, de când lucrează la restaurante clasate cu cinci stele are voie să servească doar trei persoane deodată. „Meseria este bănoasă, orice ar spune cei din breaslă. De exemplu, omului de afaceri Radu Mărgineanu şi o cafea dacă-i duceam îmi lăsa 50 de lei. Am primit de la el şi 200 de lei, mă simpatiza mult. Dacă faci servicii frumoase, lumea îţi lasă. Mi-a lăsat şi Adrian Petrache bani“, spune Stelică Câju.

În viaţa lui nu a avut un concediu vara, iar de concedii medicale nici nu se pune problema. „Mi-am respectat munca, iar răsplata a fost pe măsură. Am fost tare mândru când în această toamnă am fost desemnat ospătarul anului în Mamaia“, se laudă el. Pentru a fi apreciat, Câju e de părere că totul ţine de corectitudine. „Trebuie să faci servicii ireproşabile, să fii corect, să respecţi programul şi clientul. Dacă respecţi aceste mici reguli, meseria îţi dă de toate“, crede bărbatul.

Acasă, el este cel care găteşte şi îşi serveşte soţia. „Nu am nicio neîmplinire. Doar tata a fost puţin nemulţumit, pentru că a dorit să devin contabil. Şi-a luat până la urmă noră contabilă“, mărturiseşte Stelică Câju.

Citiţi mai multe în !

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite