Constanţa: Ora de teatru, adusă în școală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii învaţă să devină actori
Elevii învaţă să devină actori

Actorul Liviu Manolache a iniţiat un proiect unic în ţară, de prezentare a spectacolelor direct în sălile de clasă. „Ora de teatru“ este inspirată după școala engleză, unde educatorii pun accent pe menirea artei în formarea tinerilor.

„Suntem un neam de Mitici!“, se aude vocea unui licean din băncile aulei Liceului Teoretic Ovidius. Sala plină ochi râde aprobator.

De aici începe povestea. Trupa de actori este pe scenă, costumată de spectacol. Liviu Manolache - inițiatorul proiectului, Andrei Cantaragiu, Luiza Sarivan, Bogdan Bucătaru şi Florentin Roman interpretează pe rând schițele celebre ale lui I.L.Caragiale: „Amici“ („Vezi, ăsta e defectul lui: e mojic și n-are manere“) , „Justiţie“ („Și cu onoarea mea cum rămâne?“), „Căldură mare“ („Ești un idiot, amice“) şi „C.F.R.“ („Nu mai bem acum, nu mai ai nici un haz“).

Improvizație cu voluntari

Liceenii sunt timizi la început, dar atmosfera se destinde pe parcurs. Actorii îi atrag pe tineri în rolurile lor. Îi cheamă pe scenă să interpreteze. Cei mai îndrăzneți urcă și intră imediat în pielea personajelor. Joacă liceenii cu mare dezinvoltură. Actorul Liviu Manolache îi pune să imite o bârfă, cum e cea din schiţa „Amici“, apoi o întâmplare absurdă dintr-o staţie de autobuz, ca în „Căldură mare“. Performanța voluntarilor este primită cu hohote de râs și aplauze furtunoase.

„Întotdeauna avem o satisfacție când publicul tânăr în special acceptă provocarea de a veni pe scenă. Înseamnă că simte altfel atmnosfera spectacolului“, este mulțumit Liviu Manolache.

„Ora de teatru“, demarată în acest an şcolar de actorii constănțeani, are în centru opera lui Caragiale. „Caragiale este spirit, esenţă. Este extraordinar de actual şi, mai mult, este în programa şcolară“, argumentează Liviu Manolache.

Actorii au avut în vedere și noile mijloace de culturalizare prin CD-uri și DVD-uri, astfel că aducerea teatrului direct în școală micșorează drumul spre artă. „Tinerii nu mai citesc, lectura este marginalizată şi atunci trebuie să găsim noi formule, să ne adaptăm situaţiei şi să îi îndrumăm în alt mod“, explică actorul.

Opinii de spectatori

Elevii au răspuns în mod diferit provocării. Ioana, elevă în clasa a X-a, a fost entuziasmată de jocul actorilor. Fata a mărturisit că până ieri nu văzuse nicio piesă de teatru. Datorită spectacolului inedit, pe Alex, elev în clasa a XI-a, l-ar interesa să vadă şi alte piese ale lui Caragiale, iar Valeria, elevă în clasa a XII-a, a văzut, pe parcursul unei singure ore de teatru, societatea contemporană cu toate hibele ei.

Toți au fost de acord că de ieri, Caragiale parcă nu mai este un subiect greoi pentru bacalaureat.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite