Constanţa: Omul care a adus lumina pe stadioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lifu supraveghează montarea nocturnei „Academiei Gheorghe Hagi“
Mihai Lifu supraveghează montarea nocturnei „Academiei Gheorghe Hagi“

În zece zile, o echipă formată din cinci persoane a aprins nocturna rând pe rând la Rapid, Craiova, Timişoara, Târgu - Jiu, Iaşi, Vaslui. Ultima nocturnă montată este cea de la Academia de fotbal Gheorghe Hagi, ce se va construi în localitatea constănţeană Ovidiu, la câţiva kilometri de Constanţa.

O singură greşeală matematică şi… meciul este pierdut la masa verde. Nocturna este mai mult decât o lumină care îi permite fotbalistului să nimerească mingea şi suporterului să prindă faza şi apoi s-o comenteze. Trebuie ca un anume proiector să „bată“ pe un anume punct din gazon. Trebuie ca în momentul în care se stinge lumina, proiectoarele să pornească după maximum 15 minute. Altfel, totul este pierdut. Dar asta o ştiu specialiştii, cei care aduc lumina pe stadioane.
Rapid, Craiova, Timişoara, Târgu – Jiu, Vaslui sunt doar câteva dintre stadioanele la care au aprins lumina.

Aventura a început în urmă cu un deceniu, la stadionul Rapid. „Lucrările s-au scos la licitaţie. A câştigat cel care a avut preţul cel mai bun“, spune Mihai Lifu, director de execuţie la firma Luxten, cea care a executat şi montat nocturnele pe mai toate stadioanele importante din ţară.

Fiecare nocturnă cu povestea ei


La stadionul din Bănie, spre exemplu, Mihai Lifu spune că stâlpii erau ridicaţi cu mult timp înainte, însă nu exista instalaţia de nocturnă. Îşi aminteşte că oltenii au cei mai grei stâlpi. În dulcele târg al Ieşilor, cel de-al doilea stâlp se aşeza foarte bine în fundaţie, însă proiectoarele erau îndreptate spre Copou, nu spre terenul de fotbal. „Aveam de ales: ori să rotim întreg ansamblul, ori să aducem macarale de mai mici dimensiuni, care să poată pătrunde între stâlpi şi celelalte elemente ale terenului. Ideea este că soluţia se ia la faţa locului“, spune directorul de execuţie.



La Vaslui, altă nocturnă, altă poveste: doi stâlpi de o dimensiune şi alţi doi mai înalţi cu zece metri. „Acest lucru este dat de conformaţia terenului, unde stadionul este aşezat pe un deal“, dezvăluie directorul de execuţie.


Ultima nocturnă montată este cea de la Academia de fotbal Gheorghe Hagi, ce se va construi în localitatea constănţeană Ovidiu, la câţiva kilometri de Constanţa.

Primul stâlp a fost deja amplasat
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite