Constanţa: Olimpici la info, pasionaţi de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi elevi ai Liceului Ovidius sunt ziarişti la un trust de presă compus din revistă, post de radio şi studio TV.


Proiectul a fost o iniţiativă a profesorului de fizică Sorina Leu, care are grijă ca revista liceului să fie transmisă de la o generaţie la alta.

Redacţia se află la primul etaj al liceului, într-o încăpere ce găzduieşte aparatura pentru transmisia radio, dar şi instrumentele muzicale ale formaţiei de rock.

„Noi facem de toate, nu numai revistă şi radio. Filmăm la evenimentele şcolii, apoi suntem implicaţi în tot ce înseamnă apariţii ale trupei de teatru, formaţiei de muzică şi alte activităţi extraşcolare ale liceului“, spune Andrei Zisu, redactorul şef al revistei liceului.

Elevii implicaţi în toate aceste activităţi nu sunt la profil uman, aşa cum s-ar crede, ci la intensiv informatică-matematică, olimpici la concursurile de profil. Sunt aproximativ 15 elevi dedicaţi revistei liceului, fiecare cu palmares în ceea ce priveşte profilul real.

„Un teren de joacă“

Revista, care poartă chiar numele liceului, „Ovidius“, a apărut în anul 2001, iar fiecare generaţie şi-a pus amprenta asupra ei. S-au schimbat rubricile, mesajele, ba chiar şi modul de prezentare.

Revista este semestrială, costă 11 lei şi se distribuie doar la nivelul liceului. „Suntem sarea şi piperul, fără revistă un liceu de prestigiu nu ar fi complet. Pe de altă parte, este ca un teren de joacă. Fără să ne dăm seama, ne formăm personalitatea, suntem mai activi, învăţăm să lucrăm în echipă, să respectăm părerea celuilalt“, explică Andrei.

În ceea ce priveşte conţinutul revistei, acesta reflectă în cea mai mare parte activităţile liceului. „Pentru că sunt multe proiecte, programe, suntem un liceu cu multe activităţi extraşcolare“, spune Andrei.


Apoi, sumarul, adaptat vârstei cititorilor, mai cuprinde ştiri din muzică, sport, film, chiar şi jocuri. „Frumos ambalate, pentru că tot timpul mă documentez şi caut noi programe de punere în pagină“, a declarat tehnoredactorul revistei, Raul Vasile.

 „Am învăţat şi noi din redacţiile mai mari că un articol este pus mult mai bine în evidenţă de o fotografie adecvată, un anume corp de literă şi o poziţionare în pagină. Şi pentru că este o revistă pentru liceeni, îmi permit să mă joc şi cu o paletă largă de culori, să o fac tot timpul să fie vie“, explică elevul. 


Ecourile? Locul al II-lea la concursul judeţean de reviste şcolare. „Iar elevii... unii o apreciază, sunt receptivi la ceea ce le oferim, însă avem şi reacţii negative, pe care le considerăm constructive“, spune redactorul-şef Andrei Zisu.

On air!

„Postul de radio intră în difuzioarele liceului în fiecare pauză. De obicei, fiind şi recreaţie, colegii ne cer muzică, dar folosim canalul şi pentru a transmite ştiri importante“, adaugă elevul.

Aparatura de care dispun nu este performantă, spun elevii, însă, dacă îţi doreşti să faci ceva cu adevărat, te adaptezi, inventezi, repari, improvizezi. În ceea ce priveşte filmările, elevii sunt pregătiţi şi pentru acest lucru, mai ales la evenimentele importante din cadrul liceului.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite