Constanţa: FOTO O mie de infirmi rămân fără pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Olteanu riscă să rămână fără pensia de handicap, de 234 de lei
Daniel Olteanu riscă să rămână fără pensia de handicap, de 234 de lei

Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap îşi suspendă activitatea din cauza reducerilor salariale. Angajaţii comisiei se plâng că salariul le-a scăzut cu 78% şi că nu mai pot face muncă patriotică. Ei spun că aproximativ 1.000 de persoane vor rămâne fără pensie de handicap pe perioadă nedeterminată.

Pentru 28.000 de dosare aflate în evidenţa Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH) şi 4.000 de solicitări noi soluţionate de la începutul anului, angajaţii au o indemnizaţie de 50 de lei lunar. „Sunt ultima angajată a comisiei care a rezistat atât de mult, un an, cu o indemnizaţie de nimic. Nu mai pot continua aşa şi am decis să suspendăm activitatea pe o perioadă nedeterminată, din motive administrativ-financiare", a declarat Iuliana Botezatu, preşedintele CEPAH.

Cristinel Iftene, angajat al Comisiei, are indemnizaţia lunară de 52 de lei

image

Remuneraţie de 52 de lei

Ieri a fost ultima zi de lucru a comisiei, iar dosarele noi care sunt evaluate în continuare de Serviciul de Evaluare Complexă vor primi avizul comisiei abia când situaţia se va schimba. „Rugăm persoanele nemulţumite de actuala stare să se solidarizeze prin semnarea unei petiţii către Prefectura Constanţa, Comisia Superioară a Persoanelor Adulte cu Handicap şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale", a mai spus Botezatu.

Iuliana Botezatu, şefa Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, a soluţionat, de la începutul anului, 4.000 de dosare noi

Iuliana Botezatu, şefa Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, a soluţionat, de la începutul anului, 4.000 de dosare noi

Toate cele şase persoane membre ale comisiei şi-au depus cerere de suspendare. „Colegul nostru, Cristinel Iftene, are o remuneraţie lunară de 52 de lei! Nu ai cum să trăieşti cu suma aceasta mizeră!", se plânge Iuliana Botezatu.

Indemnizaţia ei a scăzut cu 78%. Anul trecut avea pe fluturaş 1.800 de lei, acum are 760 de lei. „Avem, în medie, 120 - 150 de dosare pe şedinţă. Solicitările depăşesc cu mult capacitatea noastră, iar membrii comisiei sunt remuneraţi cu 50 de lei pe lună. Vrem să trăim în limitele decenţei, iar legile ne mai şi amendează pentru te miri ce cu sume fabuloase", se plânge şefa comisiei.

Ce spun bolnavii

Daniel Olteanu a venit ieri la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi a aflat că dosarul lui s-ar putea să nu fie soluţionat şi că ar putea rămâne fără pensie de handicap. „Am fost diag-nosticat în urmă cu cinci ani cu schizofrenie paranoidă şi am o pensie de 234 de lei. Este singurul meu venit, dar îi cred şi pe angajaţii de aici că nu mai pot. Dacă rămân fără pensie, o să ies în stradă alături de alţi colegi aflaţi în aceeaşi suferinţă", s-a plâns bolnavul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite