Constanţa: UPDATE O barjă încărcată cu fosfaţi s-a scufundat în apropiere de Hârşova. Pescuitul este interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O barjă încărcată cu fosfaţi s-a scufundat în această dimineaţă în apropiere de Hârşova. Autorităţile spun că apa este deja poluată şi au interzis pescuitul în zonă.

Update ora 12.30: „La acest moment specialiştii Direcţiei Apele Române şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a stabili gradul de toxicitate. De asemenea specialiştii aşteaptă ca respectivul convoi să ajungă în portul din Hârşova pentru a preleva probe din tancuri ca să vedem cu ce substanţă chimică erau încărcate. Comandantul împingătorului nu vorbeşte româneşte şi nu ştim dacă el a fost în măsură să ne explice exact despre ce substanţă este vorba“, a declarat Claudiu Palaz, prefectul judeţului Constanţa.

Apele Române: Barja scufundată la Hârşova era încărcată cu îngrăşământ chimic

Update ora 11.00: Autorităţile sunt în alertă: nici până la acest moment nu se ştie dacă substanţele chimice din barjă au poluat apa. „La acest moment reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică fac analiza apei pentru a se stabili care este concentraţia de substanţe chimice. În acelaşi timp reprezentanţii Căpităniei Zonale vor baliza zona pentru a nu încurca traficul naval. Pescuitul pe Dunăre este interzis, pe toată suprafaţa Dunării din judeţul Constanţa. Am cerut Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei să facă patrule pe malul Dunării ca să cumva să se pescuiască“, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Iorga Palaz.

Update ora 10.00: Incidentul s-a produs azi dimineaţă în jurul orei 4.00. Barja făcea parte din convoiul împingătorului „Orion“, sub pavilion Moldova, aflat în marş amonte pe relaţia Ismail- Basca Palanca şi tracta opt barje. În zona Ghindăreşti, parâma cu care era legată una dintre barje s-a rupt iar ambarcaţiunea s-a lovit de stânci şi s-a scufundat, la aproximetiv 40-50 de metri de malul stâng al Dunării. Traficul naval în zonă a fost suspendat  temporar. Deşi autorităţile nu ştiu încă cât de periculoasă este încărcătura transportată, prefectul Iorga Caludiu Palaz a dispus interzicerea pescuitului pe Dunăre, în zona afectată.  

O anchetă a fost deja deschisă pentru a determina ce a dus la scufundarea ambarcaţiunii. „Deocamdată nu ştim dacă este vorba despre o marfă periculoasă. Fosfaţii pot avea concentraţii care să nu fie periculoase. Mai multe detalii nu putem da, deocamdată“, a declarat Virgil Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Căpităniei Zonale Galaţi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite