Constanţa: Predă Istoria religiilor în Târgu Mureş, dar vrea să se reprofileze: modelează ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrara Berceanu-Bubău a realizat prima piesă din ciocolată
Andrara Berceanu-Bubău a realizat prima piesă din ciocolată

Andrara Berceanu-Bubău a bătut drumul tocmai de la Târgu Mureş pentru a învăţa de la maestrul cofetar Silvian Miron cum să sculpteze în ciocolată. Ea a făcut cai de ciocolată, potcoave şi medalioane.

Tânăra din Târgu Mureş a învâţat să toarne ciocolata în diferite forme şi să o sculpteze şi modeleze sub îndrumarea maestrului coferar Silvian Miron, în atelierul ChocoArt - Silvian din Constanţa.

„Îmi plăcea ideea de a lucra ciocolata şi apoi am citit pe Internet că pot lua cursuri la Constanţa. Am sunat, m-am interesat, iar duminică seara am ajuns aici", a mărturisit Andrara.

De meserie este asistent universitar la Târgu Mureş, unde predă Istoria religiilor, dar nu ar regreta dacă s-ar reprofila şi ar deveni un cofetar iscusit.

A învăţat să lucreze în ciocolată

„În familie avem o bază hipică unde ţinem caii şi organizăm antrenamente şi concursuri. Când am ajuns la Constanţa, i-am spus domnului Silvian că aş vrea să fac un cal din ciocolată şi de a doua zi am început munca. Acum mă gândesc să mă reprofilez", a completat tânăra.

Primul lucru pe care l-a învăţat a fost la cât să regleze temperatura astfel încât să poată lucra ciocolata. Apoi a început să folosească ciocolatiera, cel mai important instrument în care se topeşte ciocolata, instrumentele care se folosesc în sculptură, paletele, hârtiile cerate şi nu numai. „Programul începea la ora 8.00 şi se termina seara, la 18.00. În total, au fost 20 de ore de curs dulci şi educative", spune Andrada. Prima dată a schiţat desenul, apoi a început să modeleze ciocolata, să o toarne în forme, să lipească piesele şi, în final, să sculpteze şi să finiseze.

Tânăra va duce astăzi la Târgu Mureş piesa de ciocolată. „O să duc piesa la baza hipică, să se bucure toată echipa de călărie. Dacă vor dori să o guste, sunt invitaţii mei. Până la urmă este ciocolată. Acum sunt capabilă să fac şi alte lucrări", adaugă ea.

Cofetarul Silvian Miron este mândru de eleva sa şi speră să participe la curs şi cofetarii. „A fost ciudat când m-a sunat şi mi-a zis că vrea să înveţe să lucreze în ciocolată. M-am bucurat că un om simplu, fără cunoştinţe în domeniu, vrea să-l învăţ să lucreze în ciocolată. Mi-ar plăcea să apeleze cofetarii, care ar trebui să înveţe cât mai multe pentru a putea participa la competiţii internaţionale", a declarat maestrul bucătar.

Palmaresul celui mai renumit cofetar

Silvian Miron a devenit cunoscut după ce a realizat sculpturile şi rochii de ciocolată, dar şi bustul Regelui Carol. Constănțeanul a primit în 2008, la Frankfurt, Oscarul cofetarilor - Trofeul Arch of Europe. Tot în acelaşi an, Silvian Miron a inaugurat la Constanţa Atelierul de Ciocolată, unde copiii pot deveni pentru o zi ciocolatieri. El a făcut şi tortul aniversar de 2.000 de euro al lui Ion Țiriac, în formă de rachetă de tenis, comandat de Ilie Năstase şi prietenii miliardarului, când acesta a împlinit 70 de ani.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite