Constanţa: Noul curent de dans: street dance

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, street dance-ul a început să capete teren şi chiar să se organizeze competiţii la nivel local şi naţional. Cel mai vechi club de street dance din oraş funcţionează din 1992.

Şcoala de dans aparţine familiei Cristian şi Mihaela Paţachia. Bazele clubului au fost puse încă din 1992, dar organizarea trupelor şi alegerea unei coregrafii au durat ceva mai mult.

Abia în 2004 au apărut noile rezultate pentru şcoala de dans condusă de Cristian şi Mihaela Paţachia - New Force of Dance: cupa coregrafilor, acordată de Fundaţia Naţională de Tineret.

Pionieri în pas de dans

În Constanţa, New Force of Dance (NFD), condusă de soţii Paţachia, este prima şcoală de acest gen care a luat fiinţă. Copiii care au deprins tainele acestui stil de dans s-au dovedit a fi şi foarte ambiţioşi.

Au participat la cele mai mari concursuri de street dance din ţară: la Brăila, în 2006, au obţinut locul II naţional, iar la StreetDance Contest 2006 de la Constanţa au fost invitaţi numai pentru a face show, întrucât din concurs lipsea categoria lor de vârstă.

Doi ani la rând au obţinut locul I la proba artistică pe şcoli în Constanţa, iar în 2008 au câştigat locul III pe ţară la concursul „Nymphea Dance“ şi două locuri I la concursul „Black Sea“ de la Constanţa.

Anul trecut au ajuns vicecampioni naţionali la concursul „YouL!ve“ de la Bucureşti, iar o altă grupă a şcolii NFD, Little Dancers, a ocupat locul III pe ţară. O altă trupă a şcolii, Hall of  Fame, a câştigat mai multe premii la concursul „Black Sea“.

Cei 50 de copii din cele 5 grupe ale şcolii NFD muncesc foarte mult pentru a ajunge la perfomanţă şi fac acest lucru numai la sfârşit de săptămână, atunci când este liberă sala de sport a Şcolii Anghel Saligny. „Copiii muncesc foate mult: două zile pe săptămână în timpul şcolii şi trei - patru zile în vacanţe, de dimineaţă, de la ora 9.00 până la ora 18.00“, spune Cristian Paţachia. 

Băieţii din NFD


Ionuţ Vişan se pricepe foarte bine la mişcările de popping, sau, mai precis la blocarea mişcărilor. Acompaniază fiecare mişcare cu câte o grimasă expresivă a feţei şi îşi studiază cu atenţie schemele. „Am ales poppingul pentru că mi s-a părut foarte frumos şi îmi şi plac foarte mult melodiile de popping. Pe ele poţi face blocaje“, explică Ionuţ.

El spune că îi mai plac break dance-ul şi hip-hop-ul, iar ţelul final sunt mondialele. Şi Cosmin Pahon excelează tot în popping şi, împreună cu Ionuţ, sunt singurii băieţi din trupa NFD. „Popping-ul mi-a plăcut cel mai mult pentru că este ritmat“, spune Cosmin. Execută cu uşurinţă şi mişcările de hip-hop, break dance, robotic (mişcări blocate, puţin mai ample decât la popping, care încearcă să creeze efectul de robot uman) şi pop.

Citiţi mai multe în

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite