Constanţa: Noi ne distrăm, ei muncesc de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cumpăna dintre ani, tulcenii îşi spun „La mulţi ani!“ în centrul oraşului. FOTO: Andreea Sevastian
La cumpăna dintre ani, tulcenii îşi spun „La mulţi ani!“ în centrul oraşului. FOTO: Andreea Sevastian

În timp ce alţii petrec, poliţiştii, medicii şi pompierii vor sta la datorie, în slujba celor care au nevoie de ajutor. O noapte de muncă mai specială: aşa privesc cei din turele „de foc" ale Revelionului seara în care vom trece în Noul An.

Seara va fi specială, dar nu pentru că marea majoritate petrec cu mic cu mare, ci pentru că aceia care sunt de serviciu se aşteaptă să aibă mai mult de muncă decât într-o noapte banală de iarnă.

Urare cu girofar

Poliţiştii care vor lucra în noaptea de Revelion au fost desemnaţi la noroc: aşa le-a picat tura. Unul dintre „norocoşii" care va petrece la datorie este agentul Marius Curcă (33 de ani), de la Poliţia Rutieră. Este primul Revelion pe care îl petrece în stradă pentru că a intrat în Poliţie în urmă cu trei ani.

Poliţiştul Marius Curcă va lucra în noaptea dintre ani

Poliţiştul Marius Curcă va lucra în noaptea dintre ani

Misiunea sa şi a colegilor săi este să rămână în stradă toată noaptea şi să intervină în cazul în care este anunţat prin dispecerat că a avut loc vreun eveniment rutier. „Sincer, ne dorim să nu se întâmple absolut nimic şi sperăm ca noaptea dintre ani să fie una de sărbătoare deplină. Oricum, dacă mă prinde noul an la muncă înseamnă că voi avea parte de muncă tot anul", glumeşte agentul.

Nu vor fi pe stradă, însă vor fi în baza Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa: trupele speciale ale Poliţiei vor fi în alertă, ceea ce nu înseamnă că atunci când orologiul va anunţa ultimele secunde din 2010 nu vor ciocni împreună un pahar şi nu vor mânca împreună, ca o familie.

„Revelionul îl petrec în bază, cu băieţii mei. Vor fi două echipe tactice pregătite să intervină în cazul în care vom fi solicitaţi. Din partea noastră urăm constănţenilor fericire în suflete şi sărbători liniştite!", a spus comisarul-şef Emanoil Moraru, comandantul Serviciului de Intervenţie Rapidă al IPJ Constanţa.

Cu ochii pe focurile de artificii

Turele dintre ani ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa vor fi la foc continuu: vor lucra atât echipele de pe maşinile de descarcerare, cât şi cele care au ca misiune stingerea incendiilor. Plutonierul adjutant Alexandru Ciubuc este şeful gărzii de intervenţie pentru stingerea incendiilor şi a mai făcut tura dintre ani în urmă cu patru ani.

Alexandru Ciubuc va fi la datorie în ultima noapte a anului

Alexandru Ciubuc va fi la datorie în ultima noapte a anului

„Sperăm să fie «linişte» în ceea ce ne priveşte. Data trecută nu s-a întâmplat nimic, însă o să fim cu ochii pe focurile de artificii. Se poate întâmpla să fie aruncate petarde printre blocuri, să ia foc vreo maşină sau să se trezească vreun locatar cu o pocnitoare în balcon. A apărut moda să se dea foc la cauciucuri în plină stradă, însă, de regulă, o fac vecinii în bună înţelegere şi atunci nu cheamă nimeni pompierii", zâmbeşte plutonierul adjutant.

Sublocotenentul Constantin Bursuc este pompier abia de un an şi aşteaptă cu emoţie prima misiune specială. „Orice ar fi noi o să fim acolo. Dacă avem noroc, miezul nopţii ne va prinde pe toţi, la masă, în bază, aşa cum am plănuit", a spus el.

Pompierul Constantin Bursuc va fi de serviciu

Pompierul Constantin Bursuc va fi de serviciu

Poveşti de anul trecut

Tura de pe SMURD va fi, de asemenea, de veghe. La comandă se află dr. Carla Ghengeaua, medic cu experienţă în profesie, dar şi în turele de Revelion, pentru că şi anul 2010 a prins-o tot la muncă.

Medicul Carla Ghengeaua (dreata) şi colegii ei de la SMURD vor acorda primul ajutor

Medicul Carla Ghengeaua (dreata) şi colegii ei de la SMURD vor acorda primul ajutor

„Anul trecut nici nu am apucat să ciocnim paharele de suc, că am şi primit apelul. Exact la miezul nopţii! Suna cam aşa: «Bătrân de 80 de ani, inconştient». Chiar ne gândeam: «Săracul, ce soartă, să nu mai apuce anul următor, chiar în seara asta să i se întâmple». Când am ajuns la adresă, bătrânul era cât se poate de conştient şi se certa la cuţite cu baba lui. Făceau un tărăboi de nedescris! Apelul îl făcuse ea. L-am luat şi l-am dus la Palazu Mare", îşi aminteşte medicul.

„De regulă, în noaptea de Revelion nu se întâmplă mare lucru. Oamenii petrec şi nu-şi dau seama că le este rău. Abia pe 1 ianuarie încep să vină solicitările, de abia le putem face faţă", a adăugat dr. Carla Ghengeaua.

„Suntem în priză"

La Tulcea, Ionuţ Graur (29 de ani) este unul dintre pompierii care va lucra în noaptea dintre ani. „Asta este, lucrez de Revelion. Dacă nu eram eu, era alt coleg. Aşa e serviciul, nu e nicio problemă. Suntem în priză, în caz că apare ceva", spune el. Cei care sunt pe tură îşi aduc la pachet mâncare tradiţională şi încearcă să încropească o mică masă festivă. Au fost situaţii în care nimeni nu a putut să mănânce nimic, pentru că nu a fost timp. „Dar să gândim pozitiv: să fie un An Nou fără evenimente!", spune Ionuţ.

Emil Manolache (37 de ani) este de patru ani operator 112 la Inspectoratul de Jandarmi: „Sunt pregătit pentru această tură. Din experienţă ştiu că nu voi avea timp de nimic. Numărul apelurilor la 112 ajunge la peste o sută în noaptea de Revelion, din care doar vreo 20% se confirmă. Tradiţionala masă urmează la ieşirea din tură", mai spune Emil, obişnuit deja cu faptul că milităria înseamnă permanenţă.

Muncă pentru distracţia altora

Restaurantele trebuie să fie primitoare, iar pentru asta zeci de persoane muncesc din greu în noaptea dintre ani. Cristian Munteanu (35 de ani), şef de sală la restaurantul hotelului Delta din Tulcea, petrece în această noapte al 13-lea Revelion la muncă: „Sper să nu fie cu ghionion. La început a fost mai dificil. Vedeam că lumea se distrează, iar eu muncesc. Eram mai tânăr, dar acum m-am obişnuit". Cristi spune că soţia încă nu s-a obişnuit cu ideea, dar e însurat de numai doi ani. „Recuperăm după Anul Nou, când patronul, Hristu Caraman oferă o petrecere pentru toţi angajaţii. E «Revelionul ospătarilor», cum s-ar zice", spune Cristian zâmbind.

Noapte plină de solicitări

Anul trecut peste 500 de constănţeni au ajuns la spital în noaptea dintre ani, majoritatea din cauza exceselor: după ce au băut alcool în cantităţi uriaşe sau au mâncat până li s-a făcut rău. Peste 20 de constănţeni au solicitat şi Poliţia şi Ambulanţa, implicaţi în scandaluri iscate chiar în toiul petrecerii de Revelion. Poliţiştii au fost solicitaţi doar în noaptea dintre ani de peste 70 de ori, asta în condiţiile în care apelurile prin 112, într-o noapte normală, nu ajung nici la jumătate, în timp ce solicitările pentru ambulanţe s-au triplat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite