Constanţa: Nihal Nasipali, cea mai bună elevă la limba turcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învaţă la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, la o clasă de Matematică-Informatică bilingv engleză, dar vrea să devină stomatolog.

Ca orice elev de liceu, Nihal Nasipali încearcă să înveţe cât mai mult din fiecare materie. Fiind de etnie turcă, Nihal a crescut într-o familie în care s-a vorbit limba maternă.

A învăţat-o în paralel cu limba română, iar studiul a fost continuat şi la şcoală. În generală a cochetat şi cu alte materii şi chiar a participat la olimpiade de limba română, matematică şi fizică.

Olimpică de liceu

La liceu însă, lucrurile s-au schimbat. Ajunsă în clasa a XII-a la un profil Matematică-Informatică bilingv engleză, adolescenta a marcat deja două participări la Olimpiada Naţională de Limbă Maternă şi se poate mândri cu o menţiune şi o diplomă pentru primul loc, obţinută în decembrie 2009.

„La olimpiade am participat din generală la matematică, limba română şi fizică, dar niciodată la nivel naţional“, povesteşte Nihal. Mărturiseşte însă că datorează rezultatele profesoarei cu care a studiat, Fedis Gelal, dar şi părinţilor, care au sprijinit-o şi încurajat-o să se înscrie la competiţii.

În clasa a X-a, Nihal a participat, pentru prima dată, la faza judeţeană a Olimpiadei de Limbă Maternă şi a câştigat premiul I, calificându-se la faza naţională, unde a obţinut menţiune. Rezultatul i-a dat curaj şi a ajuns să devină o clientă fidelă a olimpiadelor şi diplomelor.

2010 este ultimul an în care mai poate participa la aceste competiţii şi deja se pregăteşte intens pentru Olimpiada Naţională la Limba Turcă, ce va avea loc chiar săptămâna viitoare.

Pasionată de dansurile populare turceşti

Pe lângă limba turcă, Nihal îşi mai face timp şi pentru o altă pasiune a ei: dansurile populare turceşti. Dansează demult, de prin clasa a V-a.

Face parte din ansamblul Delikanlîlar al Uniunii Turco-Tătare, cu care a participat la mai multe spectacole, atât în ţară, cât şi în străinătate. În ciuda acestei pasiuni pentru dansurile tradiţionale, după ce va absolvi liceul, se va înscrie la cursurile Facultăţii de Stomatologie, atât în Constanţa, cât şi în Bucureşti, şi va renunţa la dansuri.
Dacă va intra la ambele facultăţi, va opta totuşi pentru Capitală. În ciuda pasiunii pentru dansuri şi limba turcă, Nihal spune că îi place mai mult Stomatologia. „Este o meserie care îmi place, care mi se potriveşte şi mă văd făcând asta mulţi ani“, spune Nihal.

Excelează şi la limba engleză

Studiind la o clasă de bilingv engleză, Nihal a fost prevăzătoare şi şi-a luat atestatul Cambridge, dar şi pe cel pentru cunoaşterea limbii franceze. Deşi spune că nu o tentează să plece din ţară, recunoaşte că nu ar refuza un master în străinătate.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite