Constanţa: Natalia Vîlcovan predă limba maternă ruşilor lipoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îi place mult România, dar nu poate renunţa la serile petrecute în Sankt Petersburg
Îi place mult România, dar nu poate renunţa la serile petrecute în Sankt Petersburg

Viaţa ei se împarte între România şi Rusia. Iubeşte Constanţa, dar nu se poate lipsi nici de nopţile albe pe care le petrece în fiecare an la Sankt Petersburg.

S-a născut la Leningrad. Părinţii - o rusoaică veritabilă şi un ardelean, moţ din Munţii Apuseni. „Tata a terminat cu medalie de aur studiile la Academia de Marină Militară, în Leningrad, iar mama este un intelectual desăvârşit, profesoară de rusă, engleză şi chineză“, povesteşte Natalia Vîlcovan despre părinţii săi.

Cu o aşa familie erudită, micuţa Natalia a văzut în copilărie marile muzee şi palate din Rusia. Era dusă la balet, îi plăcea muzica clasică, cultura şi literatura rusă. Mai târziu, toate acestea au determinat alegerea viitoarei profesii - de filolog şi pedagog. În anii ’60, părinţii s-au mutat la Constanţa, aşa că Natalia a studiat pe malul românesc al Mării Negre. În 1983 a absolvit Facultatea de Filologie Secţia Rusă - Engleză, la Institutul de Învăţământ Tehnic şi Pedagogic Constanţa.

Vrea să înfiinţeze un Centru de Studii Ruse

Este la catedră de 26 de ani, în prezent este profesor titular la Şcoala din Lumina, iar din 2004 predă elevilor ruşi lipoveni din Constanţa limba maternă. Orele le desfăşoară la Şcoala BP Haşdeu. „Din cauza prejudecăţilor existente azi, limba rusă este considerată o limbă mai puţin importantă comparativ cu alte limbi de circulaţie internaţională, ceea ce este fals“, spune profesoara. Rezultatele elevilor sunt remarcabile. În acest an, două fete au obţinut premii la olimpiada naţională.

Natalia Vîlcovan a pus bazele înfiinţării unui Centru de Studii Ruse la Constanţa. „Ne dorim acţiuni comune la nivelul centrelor educaţionale, prin prezentarea corectă a realităţii ruse, prin promovarea segmentului artă, cultură, tradiţii şi turism. La Universitatea Ovidius susţine un curs opţional de limba rusă, la care sunt înscrişi 20 de studenţi.

Două case: România şi Rusia

După ce au ieşit la pensie, părinţii Nataliei s-au întors în Rusia. Fiul ei, Nicolau Andrei, a ales să înveţe la Moscova, după ce începuse să studieze Jurnalismul la Constanţa. Aşa se face că Natalia Vîlcovan se împarte între două case - România şi Rusia.

„Aş fi nedreaptă să spun că «acasă» mă simt numai la Constanţa. La fel de «acasă» mă simt şi la Sankt Petersburg, iar sărbătorile le petrec din respect pentru părinţii mei şi româneşte şi ruseşte“, spune profesoara. Aşa se face că, cel puţin de două ori pe an, merge acasă, în Rusia.

Îşi vizitează părinţii, dar şi sora stabilită în Sankt Petersburg. Zilele petrecute acasă sunt asezonate mereu cu delicatesele ruseşti.

„Mereu o pun pe mama să-mi pregătească bucatele care-mi aduc aminte de copilărie - colţunaşii cu carne, pirog cu dulceaţă“, spune Natalia. În plus, o fascinează nopţile albe de la Sankt Petersburg. Fiind foarte aproape de Cercul Polar, ziua este mai lungă, iar amurgul durează toată noaptea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite