Constanţa: Nadia Avram face reportaje în limba portugheză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost olimpică naţională la portugheză. S-a îndrăgostit iremediabil de limba lui Vasco da Gama. E licenţiată în Jurnalism şi visează să devină corespondent în Portugalia.

Spiritul latin o defineşte cel mai bine. Nadia n-ar sta o clipă. Din 2003 este voluntar la Organizaţia World Vision, iar din 2006 la Habitat for Humanity. A lucrat ca operator de interviu, ospătar, recepţioneră. În perioada liceului a fost dansatoare în Ansamblul Folcloric Româncuţa. A fost colaborator la mai multe publicaţii şi a prezentat festivalurile naţionale de muzică populară „Dor de datina străbună“ şi „Dor de cântec românesc“ din Cumpăna. Dincolo de aceste activităţi, marea ei dragoste rămâne limba portugheză, cultura şi tradiţiile din ţara exploratorului Vasco da Gama.

Din întâmplare

Portugheza a ales-o. A vrut să se înscrie la Liceul George Călinescu la o clasă bilingvă de limba franceză. Din păcate, examenul de admitere urma să aibă loc chiar în perioada în care ea trebuia să fie în tabără. A renunţat la examen şi a ales tabăra. Aşa a trebui să se înscrie la o clasă unde se studia portugheza, tot la Liceul Călinescu. O limbă despre care la vremea aceea nu ştia mare lucru, dar de care s-a îndrăgostit iremediabil. „Este melodioasă, specială, cu o încărcătură emoţională, culturală, care te duce cu gândul la fado, conchistadori, poezie, Fernando Pessoa... Pentru mine este limba de suflet, a doua după limba română“, spune Nadia zâmbind.

În liceu a participat la limpiada naţională de limba portugheză, iar trei ani la rând a obţinut locul al II-lea. A vrut să urmeze şi o facultate unde să studieze limba portugheză intensiv. Ghinion: în anul în care ea a dat examen de admitere, secţia de portugheză a Facultăţii de Litere de la Ovidius se desfiinţase, aşa că a ales Jurnalismul. Cochetase în timpul liceului cu presa, aşa că domeniul nu-i era străin. La portugheză n-a renunţat. A citit în continuare cărţi, a ascultat muzică şi a urmărit programe de televiziune din ţara ei de suflet. Nu trece nicio zi fără să asculte melodiile artistului portughez Pedro Abrunhosa. „Mulţi îl critică, pentru că nu ar avea o voce extraordinară, dar are melodii superbe, cu versuri profunde“, zâmbeşte Nadia.

Porto, prima destinaţie

Nu a vizitat Portugalia, dar şi-ar dori foarte mult. Ar merge prima oară la Porto, oraşul ei preferat pe care l-a descoperit în cărţi, reviste şi pe Internet. „Aş vizita cele mai importante locuri din oraş, aş încerca să vorbesc cu locuitorii, să văd ce înseamnă contactul direct cu vorbitorii nativi de limba portugheză şi aş gusta vinul de Porto“, îşi imaginează Nadia vizita în Portugalia. În prezent, cunoaşterea limbii portugheze o ajută foarte mult la locul de muncă. Lucrează la Aerodromul Tuzla, iar firma are contract cu o societatea din Portugalia, aşa că Nadia intră zilnic în contact cu portughezi.

Citiţi mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite