Constanța: Muzeul Ion Jalea, din nou în circuitele turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de sculptură „Ion Jalea“ din Constanța și-a redeschis, ieri, porțile. Printre exponatele care vor putea fi admirate, vara aceasta, se numără și desenele celebrului sculptor.

Muzeul „Ion Jalea“ reprezintă o subsecție a Muzeului de Artă Constanța. Cele peste 200 de lucrări pe care le adăpostește au fost donate personal de marele artist, în 1968, și de familia acestuia, în 1984, după moartea sculptorului.
Artistul s-a născut în Dobrogea, la Casimcea, și reprezintă un caz paradoxal în lumea artei: majoritatea sculpturilor sale au fost făcute după ce artistul și-a pierdut o mână pe front, în Primul Război Mondial. Arta sa, rod al unei suferințe și al învingerii acesteia, este cu atât mai durabilă.
Ion Jalea a fost membru al Academiei Române și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Sub regimul comunist, unele dintre lucrările sale de inspirație religioasă au fost scoase temporar din circuitul expozițional de un culturnic local; situația s-a remediat printr-o intervenție la nivel înalt.


În 2009, o copie în bronz a sculpturii Arcaş odihnindu-se, ce poate fi admirată pe faleza Cazinoului, a fost donată de statul român Curții de Justiţie din Luxemburg.

Noi exp
oziții

image

Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, ne-a dezvăluit o parte din proiectele instituției pe care o conduce: „Muzeul Ion Jalea va găzdui, în această vară, o expoziție de desene, nu doar ale lui Ion Jalea, ci și ale altor artiști din perioada modernă și începutul perioadei contemporane – anii 60-80.“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite