Constanţa: Moscheea Carol I, încălzită cu sobe vechi de un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sobele sunt eficiente, în ciuda vechimii
Sobele sunt eficiente, în ciuda vechimii

Pe timp de cod galben de frig şi ninsoare, comunitatea turco-tătară din Constanţa a apelat la un sistem de încălzire vechi de peste 100 de ani care se dovedeşte mai eficient ca o centrală pe gaze.

Cele două sobe imense din oţel care sunt continuate cu un sistem de tubulaturi încălzesc foarte bine moscheea din Constanţa. Sobele au fost date în folosinţă după ce sistemul modern de încălzire, mai exact o centrală de gaze, s-a defectat.

Toţi credincioşii muslmani care vin să se roage la moscheea din Constanţa nu au deloc probleme cu frigul. Tradiţia spune că toată lumea trebuie să umble desculţă prin imensul lăcaş de cult, însă tălpile credincioşilor nu simt gerul iernii pentru că întreaga clădire este în permanentă încălzită.

„Sobele sunt foarte eficiente. Dupa ce se încălzeşte, aerul cald se ridică oricum deasupra şi intră pe tubulatura aceea în moschee”, a declarat imamul Bagis Shahinghirai.

Aerul rece, folosit pentru încălzire, provine din galeria de la subsol care înconjoară sala sobelor.

„Dacă este bine calculat, este cel mai simplu şi eficient mod de încălzire a suprafeţelor orizontale pentru încăperi înalte cum sunt geamiile şi bisericile”, a explicat Berin Reşit, inginer proiectant. 

Moscheea Carol I, numită astfel după regele care i-a aprobat construcţia, a fost construită de inginerul Gogu Constantin, unul dintre cei mai mari inventatori români de la începutul secolului trecut. În acea vreme, constructorul a achizitionat din Frankfurt şi un sistem de tubulaturi prin care moscheea se încălzeşte cu aer cald. Până la efectuarea reparaţiilor la centrala pe gaze clădirea va fi incălzită prin vechiul sistem care este în perfectă stare de fucţionare.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite