Constanţa: Mii de pelerini au venit la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinii veniţi din toată ţara se roagă la Sfântul Andrei
Pelerinii veniţi din toată ţara se roagă la Sfântul Andrei

Astăzi, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei. Cu acest prilej, mii de pelerini sunt aşteptaţi la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din sudul Dobrogei, loc considerat Mecca ortodoxiei româneşti. Se spune că la aşezământul religios a sihăstrit apostolul.

De Sfântul Andrei, Peştera Sfântului Apostol este vizitată de mii de credincioşi din toată ţara. Ajungi aici după ce străbaţi vreo 80 de kilometri pe DN3. După ce treci de localitatea Ion Corvin, un indicator arată drumul spre lăcaşul de cult. De acolo mai sunt doar 3 kilometri.

Apă sfinţită pentru pelerini

O biserică grandioasă domină locul unde sunt moaştele Sfântului Andrei. Peştera-i pitită. Fiecare om care intră aici are o speranţă. Pelerinii ascund bileţele pe care trec diverse dorinţe. „Copiii vor să aibă note mari la şcoală, părinţii lor să aibă spor în casă, iar bătrânii - sănătate“, povesteşte părintele Visarion.

Pelerinii au venit de aseară la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei


În apropierea peşterii se află şi un izvor cu puteri miraculoase. „Tradiţia spune că Sfântul Andrei nu avea apă pentru a boteza creştinii şi a bătut cu toiagul într-o stâncă. De acolo a ţâşnit firicelul de apă. Apa are proprietăţi miraculoase. Oamenii cu credinţă s-au vindecat datorită acesteia“, spune părintele Visarion.

Credincioşii se roagă la Moaştele Apostolului


Pentru sărbătoarea de astăzi, preoţii au sfinţit sute de litri de apă pentru credincioşi. Începând cu ora 9.00, slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Cu această ocazie, va fi sfinţit cel mai mare triptic de icoane pictate pe lemn.

image

Istoricul peşterii

Sfântul Apostol Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul. După Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Sfântului Duh, apostolii au tras la sorţi pentru a stabili zona unde vor merge pentru a propovădui creştinismul. Sfântul Andrei a ajuns în Dobrogea de astăzi.

Peştera Sfântul Apostol Andrei a fost descoperită în 1918 de avocatul Jean Dinu, cel care a înfiinţat şi gimnaziul de la Adamclisi. El a povestit că a avut un vis în care i s-a arătat locul unde a trăit Sfântul Andrei. A mers la locul cu pricina şi a descoperit peştera invadată de buruieni. În perioada comunistă lăcaşul de cult devenise grajd pentru animale. După 1990, monahul Nicodim cu alţi doi călugări au înviat spiritul religios din acele locuri.Loc de rugăciune şi pentru vecinii bulgari

Pelerinii aprind lumânări la mănăstire

Nu doar românii vin să se roage la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei, ci şi credincioşii din ţara vecină, Bulgaria. Mănăstirea se află la câţiva kilometri de graniţă.

Peste 100 de jandarmi vor asigura paza şi ordinea la mănăstirea care poartă hramul Sfântului Andrei.

De la ora 17.00 este programat un concert coral tradiţional, la Casa de Cultură din Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite