Constanţa: Mere cât oul de găină pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea prevede ca fructele distribuite elevilor să aibă o greutate cuprinsă între 90 şi 120 de grame, dar pe băncuţele copiilor ajung fructe ce nu cântăresc mai mult de 65 de grame.

Merele de proastă calitate sunt distribuite în şcoli de firma Flomir Brand SRL, ce a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean.

Mama unei eleve a Şcolii 16 din Constanţa a sesizat redacţia „Adevărul de Seară“, nemulţumită de merele pe care fiica sa le primeşte zilnic la şcoală. „Firmele care au câştigat licitaţia nu sunt deloc serioase, nu respectă minimul prevederii legii, anume calitatea merelor distribuite în şcoli. La Şcoala numărul 16, unde învaţă copila mea, merele sunt cât cutia de chibrituri. Nici vorbă de gramaj cuprins între 90 şi 150 de grame. Până şi copiii cunosc ceea ce trebuie să primească, iar rezultatul este joaca cu merele. Sunt mici precum bilele de jucărie“, a spus nemulţumită constănţeanca Magda Bogdan.

Batjocură

Spusele femeii sunt confirmate. Un măr ce ajungea până luna trecută pe băncuţele celor mici cântărea doar 65 de grame şi nu depăşea ca dimensiune un ou de găină. De altfel, greutatea nu apare nici în procesul verbal de predare – primire, unde este specificat numărul merelor, dar nu şi greutatea acestora. Merele sunt distribuite în şcoli de firma Flomir Brand SRL, din Constanţa.



Directoarea şcolii, Lucica Duşu, recunoşte că fructele cu care sunt hrăniţi elevii sunt destul de mici şi consideră că ar trebui să existe totuşi un anumit criteriu de selecţie. „Merele mari nu sunt neapărat mai bune. Principiul este sănătos, dar produsele ar putea fi mai de calitate“, declară directoarea.
Reprezentanţii firmei se apără şi spun că fructele distribuite de societatea lor îndeplinesc toate cerinţele. „Merele coincid standardelor. Ele au greutatea cuprinsă între 90 şi 120 de grame, aşa cum ni se cere. La rândul nostru suntem controlaţi, fructele sunt cântărite, selectate şi spălate, iar în cele din urmă ajung la copii“, a declarat Emil Necula, administratorul firmei.

Un măr costă 21 de bani

Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, instituţie ce a organizat licitaţia de atribuire a contractului pentru distribuirea merelor, spune că fructul  ar trebui să aibă o greutatea medie de 80 de grame. „Noi oferim 0,2190 de lei pentru fiecare măr. O bucată nu trebuie să aibă mai mult de 100 de grame şi mai puţin de 60. În medie ar trebui să aibă 80 de grame“, a declarat Moldovanu . Nu acelaşi lucru spune şi legea. Conform Ordinului nr. 85/2010 din aprilie 2010 „merele trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 90 şi 120 de grame“.


În realitate, Consiliul Judeţean plăteşte 21 de bani pentru un fruct de 65 de grame, ceea ce înseamnă că un kilogram de mere costă aproximativ 3,2 lei. În piaţă, merele de calitatea celor distribuite elevilor nu costă mai mult de 2,5 – 3 lei. 

Protecţia Consumatorului, în control

Sesizaţi de „Adevărul de Seară Constanţa“, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC) au efectuat un control la Şcoala 16. „Ce-am găsit acolo este foarte urât. Am constatat că cei mici nu mai primiseră mere de la începutul lunii, iar cele care erau în depozit erau deja degerate. L-am contactat şi pe distribuitor, care a spus că la rândul său nu a mai primit niciun lot de mere şi, de îndată ce va primi marfa, le va duce copiilor“, a declarat Dionisie Culeţu, directorul coordonator adjunct al CJPC. El a mai spus că va înainta un raport şi prefectului, întrucât este vorba despre un program guvernamental şi trebuie să cunoască situaţia. „Vom efectua un control şi la sediul furnizorului“, a mai spus Culeţu.


image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite