Constanţa: Melcii carnivori şi meduzele atacă litoralul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja Corbu
Plaja Corbu

Rapana este un melc carnivor care mănâncă scoicile din Marea Neagră, iar meduzele epuizează sursa de hrană pentru mulţi peşti. Cercetătorii ştiinţifici marini spun că litoralul românesc mai este invadat şi de scoici care transformă nisipul în strat calcaros.

Biodiversitatea marină este pusă în pericol de speciile invadatoare aduse de navele care tranzitează apele Mării Negre, susţin cercetătorii marini.

Rămânem fără nisip!

Pe coca navelor din oceanul Atlantic a ajuns scoica Mya arenaria, ce transformă nisipul în strat calcaros. „Scoica invadatoare albă vine din Asia. La noi a găsit un climat propice şi trăieşte pe nisip, transformându-l în strat calcaros“, susţine Adriana Chiorean, şeful Acvariului din Constanţa.

Litoralul românesc a fost invadat şi de balanus, o specie adusă în apa de balast a vapoarelor, care se găseşte pe scoicile negre şi pe micii, mai spune Chiorean.

Dispar midiile şi stridiile din mare

Printre invadatori se numără melcii carnivori Rapana venosa. Aceşti melci au fost aduşi din Marea Japoniei şi au fost semnalaţi pentru prima la noi dată în anii ‘40. Sunt carnivori şi timp de un deceniu s-au hrănit cu bancurile de stridii de la noi. După ce au terminat stridiile, au trecut la midii şi la icre, puieţi şi peşti de talie mică, pe care-i găseşte în apropierea stâncilor.

Melcul Rapana

Melcul Rapana


Meduze devoratoare

Un alt invadator cu impact negativ asupra mediului marin l-a avut o meduză care a apărut la noi în 1980, Mnemiopsis.

„Meduza a consumat timp de un deceniu zooplanctonul din apă format din crustacee mici, care reprezintă sursa de hrană pentru mulţi peşti. Ea a devorat şi icrele şi larvele peştilor“, a declarat Valeria Abaza, cercetîtor ştiinţific la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa.

Meduza prădător apărută în anii 1980 este acum pusă în pericol de meduza de forma unui clopot, Aurelia aurita, adusă după anii 1990 şi care o devorează pe prima.

Descoperiri noi în mare
Crabul nord-american

Pasageri clandestini ai navelor sunt şi creveta japoneză, crabul japonez şi crabul nord-american, specii exotice noi pentru Marea Neagră. Speciile au fost descoperite de biologul Dragoş Micu de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa, iar descoperirile i-au fost recunoscute pe plan internaţional. Speciile au fost descoperite întâmplător, pe când scufundătorul preleva probe pentru o campanie de mediu.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite